pred Evroviziju

Protesti i u Azerbejdžanu, narod hoće promjene

U prijestonici Azerbejdžana Bakuu hiljade pristalica opozicije protestovalo je protiv politike predsjednika države Ilhama Alijeva. Oni zahtijevaju reforme i oslobađanje političkih zatvorenika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 18:24h

Šef opozicione partije Musavat Isa Kambar, upozorio je da će, ukoliko vlada uskoro ne počne s uvođenjem demokratskih reformi, stotine hiljada demonstranata izaći na ulice.

Posmatrači izvještavaju da su vlasti pokušale da spriječe demonstracije. Autobuski saobraćaj u pravcu mjesta održavanja protesta na rubu centra grada je obustavljen, ulice su zatvorene, a demonstranti podvrgnuti strogoj kontroli i pri tom snimani kamerama. Novinari su spriječeni da snimaju proteste sa jedine visoke zgrade u blizini protesta. Prema podacima novinarke Kadije Ismajil, 12 aktivista je uhapšeno.

To su bile prve odobrene demonstracije opozicije u posljednjih sedam godina. Na okupljanju jedne omladinske organizacije, 17. marta, koje je završeno koncertom, uhapšeno je dvoje muzičara i jedan bloger. Njima su bile dosuđene višednevne kazne zatvora. Prošlog proljeća policija je spriječila više protestnih manifestacija u centru glavnog grada. Pokušaji protesta uz jako prisustvo policije takođe su okončani brojnim hapšenjima.

Protesti pred Evroviziju

U prijestonici bivše sovjetske republike u maju se održava takmičenje za Pjesmu Evrovizije. Nevladine organizacije u Azerbejdžanu namjeravaju da sa kampanjom "Potpiši za demokratiju" privuku pažnju međunarodne javnosti i ukažu na stanje u oblasti ljudskih prava.

Prema podacima "Azerbejdžanskog komiteta protiv mučenja" prošle godine je u zatvorima, policijskim stanicama i na drugim mjestima bilo najmanje 136 slučajeva mučenja.

Predstavnik njemačke vlade za ljudska prava, Markus Lening, više puta je kritikovao značajne nedostatke u oblasti građanskih i političkih prava u Azerbejdžanu.

I on takođe zahtijeva oslobađanje političkih zatvorenika. Zbog toga se ovaj liberalni političar našao na udaru vlasti, kada je zajedno sa šefom njemačke diplomatije Gidom Vesterveleom nedavno posjetio Baku.

Na konferenciji za štampu ministar spoljnjih poslova Azerbejdžana Elmar Mamadjarov rekao je, između ostalog, da su neke od Leningovoh izjava "nezadovoljavajuće".

Preporučujemo za Vas