FARK: Nismo gotovi, spremni smo za borbu

Deset policajaca i vojnika koje je oteo FARK oslobođeni su 2. aprila, nakon 12 godina zatočeništva
0 komentar(a)
FARC Kolumbija, Foto: News.sky.com
FARC Kolumbija, Foto: News.sky.com
Ažurirano: 08.04.2012. 20:18h

Jedan od vođa najvećeg kolumbijskog pobunjeničkog pokreta FARK Ivan Markez odbacio je tvrdnje da je grupa oslabljena, ističući da je spremna za bitku.

On je, u video-poruci, branio akcije Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije i odbacio optužbe da je riječ o terorizmu.

Deset policajaca i vojnika koje je oteo FARK oslobođeni su 2. aprila, nakon 12 godina zatočeništva.

Lusijano Marin Arango, poznatiji kao Ivan Markez, tvrdi u poruci za koju se vjeruje da je snimljena 24. marta, da su tvrdnje da je došao kraj ovom gerilskom pokretu netačne.

"Postoje snažni vojni i politički sukobi i rastuća mobilizacija socijalnih sektora", rekao je on, sjedeći za stolom ispred velike slike pokojnog vođe Farka Manuela Marulande.

Markez, član sekretarijata FARK-a – vladajućeg tijela grupe, rekao je da oni pokušavaju da ujedine solidarnost naroda svijeta u svojoj borbi.

Nekoliko časova nakon ove izjave, pobunjenici FARK-a ubili su najmanje šest vojnika na kontrolnom punktu u sjeverozapadnoj provinciji Čoko. Vojnici su bili na kontrolnom punktu na putu od provincijske prijestonice Kibdo do drugog po veličini kolumbijskog grada Medeljina.

Bonus video: