Japan postavlja raketni štit zbog Sjeverne Koreje

U centru grada postavljene su rakete zemlja-vazduh, a slični položaji oformljeni su i u okolini Tokija, kako bi se zaštitila ta japanska prijestonica sa 35 miliona stanovnika
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Http://bostonglobe.com
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Http://bostonglobe.com
Ažurirano: 08.04.2012. 14:22h

Japanske vlasti su u centru Tokija nekoliko dana prije lansiranja rakete koje planira Sjeverna Koreja instalirale protivraketnu bateriju.

U centru grada postavljene su rakete zemlja-vazduh, a slični položaji oformljeni su i u okolini Tokija, kako bi se zaštitila ta japanska prijestonica sa 35 miliona stanovnika.

U Južno kinesko more poslata su tri razarača, a u Istočno kinesko more tri baterije PAC-3 koje su napravljene na arhipelagu Okinava.

Prvi dio rakete, koja će biti ispaljena iz baze Tongčang-ri, treba da padne u Žuto more na zapadu korejskog poluostrva, a drugi dio će,

prije nego što bude nadletio dio arhipelaga Okinava, pasti na istok Filipina.

Japanski premijer Jošihiko Noda je japanskoj vojsci izdao naređenje da uništi sjeverno-korejsku raketu, ukoliko ona bude predstavljala opasnost za japansku teritoriju.

"Preduzeli smo maksimalne mjere predostrožnosti", rekao je zamjenik ministra odbrane Šu Vatanabe.

Struccnjak Masao Okonogi je ocijenio da raspoređvianje japanskog protivraketnog sistema ima za cilj da smiri japansku javnost.

"Cilj je da se javnosti pokaže da vlada reaguje na planove Sjeverne Koreje koja prema Japanu ima zategnut, pa i neprijateljski odnos", rekao je Okonogi.

Sjeverna Koreja je u više navrata saopštila da lansiranje rakete ima za cilj postavljanje satelita za posmatranje u orbitu.

Pjongjang je u martu objavio da će izmedju 12. i 16 aprila, povodom stogodišnjice rodjenja osnivača i nekadašnjeg predsjednika Sjeverne Koreje, Kim Il Sunga, pomoću rakete u svemir poslati satelit namijenjen civilnoj upotrebi.

Tu odluku Sjeverne Koreje osudile su SAD i njeni saveznici, ocjenjujući da je lansiranje rakete zapravo testiranje nuklearne rakete

Bonus video: