Nigerija: Na Uskrs ubijeno najmanje 20 ljudi

"Do sada imamo 20 mrtvih u dvostrukoj eksploziji", rekao je neimenovani zvaničnik za agenciju AFP
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 18:04h

Najmanje 20 osoba je danas poginulo, a na desetine povrijeđeno u eksploziji automobila-bombe koja je odjeknula ispred crkve na sjeveru Nigerije, na dan kada hrišćanski vjernici koji poštuju Gregorijanski kalendar slave Uskrs.

Napad se dogodio u Kadunu, istoimenoj prijestonici sjeverne nigerijske pokrajne, potvrdili su nigerijski zvaničnici.

"Do sada imamo 20 mrtvih u dvostrukoj eksploziji", rekao je neimenovani zvaničnik za agenciju AFP i dodao da je eksplodiralo vozilo u pokretu i koliko se zna, dva parkirana vozila natovarena eksplozivom.

Agencije navode da su nigerijske bezbjednosne snage bile u stanju "visoke pripravnosti" zbog upozorenja iz SAD i Britanije da poseduju "pouzdane obavještajne podatke" da nigerijska islamistička grupa koja se bori za uspostavljanje islamske države na sjeveru Nigerije - Boko Haram planira bombaške napade u nekim sjevernim nigerijskim gradovima na Uskrs.

U bombaškom napadu u Kadunu pretežne žrtve su taksisti na motociklima i slučajni prolaznici, potvrdio je portparol Nacionalne agencije za vanredne situacije Jušau Šuajbu.

Rojters navodi da se bombaš samoubica kretao vozilom prema crkvi i skupštini Svih hrišćana i da su ga bezbjednosni agenti presreli i zaustavili. Bomba je eksplodirala kada je on ponovo krenuo ka kružnom toku. Tom prilikom nastradao je bombaš i nekoliko taksista.

Od posljedica eksplozije popucali su prozori na crkvi i nekim kućama u blizini kao i na obližnjim parkiranim vozilima.

Agencije navode da današnji napad u Kaduni u potpunosti podsjeća na krvavi napad na Božić u Nigeriji prošle godine, kada je Boko Haram ubila 40 ljudi, većinu u katoličkoj crkvi tokom mise u gradu Mandali.

Bonus video: