asad povlači vojsku

Ruski zvaničnici javljaju da je sirijski režim prihvatio Ananov plan

Rusija je podržala Ananov plan i pozvala Siriju da ga što prije preduzme, čime se predviđa i povlačenje vojske do 10. aprila
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 10:19h

Sirijski režim je objavio da je počeo da sprovodi plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana prema kojem za nedjelju dana treba da povuče svoje snage iz gradova - uporišta opozicije, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Rusija je podržala Ananov plan i pozvala Siriju da što prije preduzme akcije u skladu sa njegovim prijedlozima, koji između ostalog predviđaju povlačenje vojske iz gradova do 10. aprila.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je sirijski ambasador u Moskvi Rijad Hadad rekao zemjeniku ruskog šefa diplomatije Mihailu Bogdanovu da je je Damask počeo da ispunjava svoje obaveze iz toga plana.

U saopštenju se ne navodi koje trupe su počele

Sirijski ambasador u Moskvi je rekao da je Damask počeo da ispunjava obaveze iz Ananovog plana

Bogdanov je, dodaje se u saopštenju, prenio zadovoljstvo Moskve odlukom sirijske vlade i naglasio da opozicija treba da preduzme iste mjere.

Erdogan: UN posredno podržava ugnjetavanje u Siriji

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio je u utorak Savjet bezbjednosti UN da indirektno podržava ugnjetavanje naroda u Siriji time što nije usvojio jedinstveno stajalište prema stanju u toj zemlji.

Turska, koja je ranije bila u bliskim odnosima sa Sirijom, postala je oštar kritičar predsjednika Bašara al Asada zbog jednogodišnjeg nasilja nad političkim protivnicima i pozvala je sirijskog diktatora da odstupi s vlasti.

"Gledati vezanih ruku kako sirijski narod umire svaki dan znači pružati podršku ugnjetavanju", kazao je Erdogan

"Time što nije donio odluku, Savjet bezbjednosti UN posredno je pružio podršku ugnjetavanju. Gledati vezanih ruku kako sirijski narod umire svaki dan znači pružati podršku ugnjetavanju", kazao je Erdogan.

Turski premijer je u februaru kineski i ruski veto rezolucije UN o Siriji opisao kao "fijasko civilizovanog svijeta".

Rusija i Kina su do sada blokirale dvije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojima se osuđuje Asad zbog slanja vojske na civile.

Rusija i Kina su do sada dva puta blokirale usvajanje rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN o Siriji, gdje je od početka nasilja režimskih snaga bezbjednosti nad civilima stradalo više od 9.000 ljudi.