Kolektivni bijeg iz centra za liječenje narkomanije

U posljednjih 10 godina, vijetnamska vlada uvela je obavezno liječenje u trajanju od dvije godine za oko 140.000 narkomana
0 komentar(a)
droga, Foto: Theforeigner.no
droga, Foto: Theforeigner.no
Ažurirano: 03.04.2012. 10:40h

Stotinak narkomana naoružanih kuhinjskim noževima pobjeglo je iz jednog centra za liječenje zavisnosti na sjeveroistoku Vijetnama gdje su se prinudno nalazili.

Kolektivni bijeg dogodio se u nedjelju uveče poslije večere, kazao je direktor centra u gradu Haufongu Vu Suan Taj.

"Devedeset šest od 201 zatvorenika pobjeglo je nakon što su čuvarima centra zaprijetili kuhinjskim noževima. Policija je intervenisala i red je ponovo uspostavljen", dodao je.

Petnaestak bjegunaca u međuvremenu se dobrovoljno vratilo u centar, a policija traga za ostalima, koji su još u bijegu.

U centru za liječenje zavisnosti, osnovanom 1991, narkomani moraju da prođu dvogodišnji program i obuče se za neki zanat.

U maju 2010, više od 500 narkomana pobjeglo je iz drugog centra u istom gradu.

U posljednjih 10 godina, vijetnamska vlada uvela je obavezno liječenje u trajanju od dvije godine za oko 140.000 narkomana koliko ih prema zvaničnim podacima ima u toj zemlji, u okviru borbe protiv narkomanije, posebno među mladima.

U decembru prošle godine, specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za pravo na zdravlje Anand Grover zatražio je zatvaranje centara za prinudnu rehabilitaciju, ocjenjujući ih "neefikasnim i kontraproduktivnim".

Nekoliko mjeseci ranije, američka organizacija Human Rights Watch kritikovala je činjenicu da se narkomani u Vijetnamu zatvaraju u "logore sa prinudnim radom" u kojima ne dobijaju adekvatnu medicinsku negu i gdje su podvrgnuti fizičkom nasilju.

Bonus video: