zbog nedavnih napada

Francuska deportuje islamiste

Protjerani "alžirski radikal" i "imam sa Malija", sljedeći muslimanski svještenici iz Turske i Saudijske Arabije, kao i radikal iz Tunisa
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 19:28h

Francuska je danas protjerala dvojicu radikalnih islamista i planira da deportuje još trojicu, nakon što je prošlog meseca francuski državljanin alžirskog porijekla Mohamed Mera u tri napada u oblasti Tuluza ubio sedmoro ljudi, saopštila je policija.

U saopštenju francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da su jedan "alžirski radikal" i "imam sa Malija" protjerani u njihove zemlje, a da su u postupku sprovođenja naloga za deportaciju muslimanski svještenici iz Turske i Saudijske Arabije, kao i radikal iz Tunisa.

Iz Ministarstva navode da su turski i saudijski imami na svojim službama davali antisemitske izjave, pozivajući muslimane na odbijanje zapadnjačkih vrijednosti i zalažući se da žene nose velove preko cijelog lica, prenio je Frans pres.

Policija je saopštila da je saudijski imam izvan Francuske, ali da mu neće biti dozvoljeno da uđe u zemlju ukoliko to pokuša.

Francuska je prošle sedmice zabranila četvorici muslimanskih propovjednika ulazak u zemlju radi učešća na konferenciji Unije islamskih organizacija u Francuskoj (UOIF), obrazlažući to time što "pozivaju na mržnju i nasilje", podsjeća AFP, dodajući da je u petak francuska policija u nekoliko gradova uhapsila 19 osoba osumnjičenih za pripadnost mreži islamista.

U pritvoru je 17 osumnjičenih, koji im je produžen juče za još 24 sata.

Hapšenja u petak izvedena su u Tuluzu na jugu Francuske, Nantu i Manu na zapadu zemlje i u pariskom regionu, a u vezi sa istragom vezanom za terorizam, za šta mogu biti zadržani u pritvoru maksimalno četiri dana, odnosno do utorka, i to bez podizanja optužnice.

Šef Centralnog direktorata obavještajne službe Bernar Skarsini rekao je u nedjelju da su osobe uhapšene u petak državljani Francuske koji su učestvovali u borbenoj obuci i bili povezani "s nasilnom verskom indoktrinacijom".

Kako je saopšteno, grupa je rasturena 20. februara i zamrznuta su sredstva 26 njenih članova, ali oni su nastavili vježbe obuke u parkovima i šumama i pokušavali su da nabave oružje.

Mera (23) je ubio sedmoro ljudi na jugozapadu Francuske, troje jevrejske dece, rabina i trojicu vojnika sjevernoafričkog porekla, tvrdeći da to čini u ime Al Kaide

Galerija

Preporučujemo za Vas