Prosječna mjesečna plata u svijetu 1.480 dolara

Od zemalja bivše Jugoslavije, na listi koja obuhvata 72 države, najbolje plasirana je Hrvatska. Ona je 27. sa prosjekom od oko 1,76 hiljada dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 09:03h

Prosječne svjetska plata iznosi 1,48 hiljada dolara mjesečno, objavila je Međunarodna orgazicija rada (ILO).

Grupa ekonomista MOR-a je, da bi mogla upoređivati podatke, u obzir uzela troškove života u svakoj zemlji kao i šta se sa prosječnom platom u toj državi može kupiti. Državni prosjeci su preračunati u potrošačke dolare, čija je vrijednost jednaka dolaru potrošenom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ekonomista MOR-a Patrik Belser objašnjava za BBC da neko ko u Kini prima platu od 1,5 hiljada juana mjesečno, on će za nju u banci dobiti 200 dolara.

"Ali to nije ono što mi koristimo za izračunavanje globalnog prosjeka, jer ono što je ovde važno jeste ono što ljudi mogu da kupe sa ovih 1,5 hiljada juana. To smo uporedili sa kupovnom moći i saznali smo da je to zapravo 400 dolara", kazao je Belser.

Prema istraživanju MOR-a, najplaćeniji su zaposleni u Luksemburgu, koji u prosjeku mjesečno zarade preko četiri hiljade dolara. Slijede Norvežani sa oko 3,68 hiljada dolara i Austrijanci sa oko 3,24 hiljade dolara.

Od zemalja bivše Jugoslavije, na listi koja obuhvata 72 države, najbolje plasirana je Hrvatska. Ona je 27. sa prosjekom od oko 1,76 hiljada dolara. Makedonija je na 34. mjestu, sa 1,35 hiljada dolara, Bosna i Hercegovina na 35, sa 1,34 hiljade, a Srbija na 42. poziciji sa nešto preko hiljadu dolara.

Crna Gora i Slovenija nijesu obuhvaćene istraživanjem.

Najniža prosječna plata je u Tadžikistanu, svega 227 dolara.

Bonus video: