ZA POVLAČENJE VOJSKE

SAD i zalivske zemlje traže rok za Siriju

SAD i zemlje Persijskog zaliva zatražili su od Kofija Anana, posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju, da odredi vremenski okvir sirijskom predsjedniku za prihvatanje novog mirovnog predloga i zaustavi nasilje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 10:46h

"S obzirom na hitnost misije zajedničkog izaslanika (SAD i ministri poljnjih poslova zalivskih zemalja) zatražili su od izaslanika Anana da odredi rok za iduće korake ukoliko se ubijanje nastavi", rekli su u izjavi SAD i Savjet za saradnju u Zalivu nakon sastanka u Rijadu.

Zajedničko saopštenje takođe poziva zemlje "sa direktnim vezama sa sirijskim režimom da se pridruže međunarodnoj zajednici u naporima za rješavanje sirijske krize".

Sirija je rekla da je godinu dana duga pobuna protiv Asada završena ali da će zadržati svoje snage u gradovima kako bi održavale sigurnost dok u skladu s Ananovim planom ne bude sigurno da se mogu povući.

Damask: Vojska će otići iz gradova kad zavlada mir

Sirijske vlasti ipak neće povući svoje trupe iz gradova sve dok se život u njima ne vrati u normalu, izjavio je danas portparol Ministarstva spoljnjih poslova te zemlje Džihad Makdeši.

"Sirijska vojska nije srećna što je prisutna u naseljenim područjima. Jednom kada mir i bezbjednost ponovo zavladaju u tim područjima, vojska neće ostati tu niti će čekati Kofija Anana da bi otišla. Ovo je sirijsko unutrašnje pitanje", rekao je Makdeši.

To je ujedno i prvi odgovor zvaničnog Damaska na zahtjev izaslanika UN Kofija Anana i Arapske lige da sirijske vlasti obustave sve vojne aktivnosti kao znak dobre volje.

Odgovor Ministarstva spoljnjih poslova mogao bi da bude znak da će sprovođenje mirovnog plana od 6 tačaka, koji je predložio Kofi Anan, biti dugotrajan i komplikovan proces. Plan je ranije prihvatio sirijski predsjednik Bašar Asad.

Sukobi pristalica opozicije i sirijskih vlasti traju više od godinu dana. UN procjenjuju da je za to vreme ubijeno više od 9.000 ljudi u borbama.