Pretjerana reakcija

Sjeverna Koreja upozorava SAD

Pjongjang je najavio da planira da lansira satelit u periodu od 12. do 16. aprila, povodom 100 godina od rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim il-Sunga
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Http://bostonglobe.com
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Http://bostonglobe.com
Ažurirano: 31.03.2012. 10:35h

Sjeverna Koreja kritikovala je Sjedinjene Amerčke Države zbog odluke o obustavi pomoć u hrani toj zemlji, kao odgovor na plan Pjongjanga da lansira satelit, upozoravajući da je takva reakcija pretjerana i da će sporazum, koji su dvije zemlje postigle prošlog mjeseca, smatrati ništavnim.

"Reakcija SAD na plan Sjeverne Koreje prevršila je svaku mjeru", izjavio je portparol sjevernokorejskog ministarstva spoljnjih poslova, tvrdeći da je Vašington ranije jasno rekao da neće vezivati humanitarna pitanja za politička.

"Ali, SAD su na planirano lansiranje satelita odgovorile najavom da neće ispoštovati svoj dio dogovora o slanju pomoći u hrani. To bi bio žalosni čin poništavanja sporazuma postignutog između SAD i Sjeverne Koreje 29. februara i kršenja njegovih glavnih tačaka", dodao je portparol.

Prema tom sporazumu, Sjeverna Koreja je pristala na djelimično obustavljanje nuklearnog programa i moratorijum na probe raketa u zamjenu za 240.000 tona hrane.

Ali, ubzro poslije postizanja sporazuma, Pjongjang je najavio da planira da lansira satelit u periodu od 12. do 16. aprila, povodom 100 godina od rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim il-Sunga.

SAD su ranije objavile da će prekinuti slanje hrane, uz obrazloženje da planirana sjevernokorejska vežba predstavlja kamuflažu za probu rakete, kojom bi bile prekršene rezolucije UN, kao i prošlomjesečni sporazum.

Portparol sjevernokorejskog ministarstva spoljnjih poslova rekao je da Sjeverna Koreja još nije odlučila kakav će biti njen konačni odgovor na obustavljanje isporuka hrane i apelovao je na Vašington da preispita svoj potez, prenosi AP.

Preporučujemo za Vas