Fabrikovane glasine

U Kini gase veb sajtove i hapse zbog glasina o puču

Dva najpopularnija mirkobloga najavila su da korisnici Interneta neće moći da ostavljaju komentare do utorka zbog kritika koje su im uputile vlasti
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 09:05h

Kineske vlasti ugasile su više veb sajtova, uhapsile nekoliko ljudi i kaznile dva mikrobloga pošto su se na Internetu pojavile glasine o državnom udaru.

Vlasti su ugasile 16 veb sajtova zbog toga što su širili glasine o ulasku tenkova u Peking i o tome da u glavnom gradu "nešto nije u redu".

Šest osoba je uhapšeno zbog, kako je navedeno, fabrikovanja i širenja glasina, a dva najpopularnija mirkobloga najavila su da korisnici Interneta neće moći da ostavljaju komentare do utorka zbog kritika koje su im uputile vlasti.

Vlasti su preduzele mjere pošto su se na Internetu pojavile glasine o državnom udaru koji bi predvodio šef državne sigurnosti Žu Jongkang, poslije smjene političke zvijezde u usponu Boa Silaja.

Analitičari kažu da je ova politička drama iznijela na vidjelo podjele unutar vladajuće Komunističke partije koja se ove godine sprema za promjenu rukovodstva, navodi AFP.

Bo, koji je smijenjen sa mjesta partijskog šefa Čongkinga, na jugozapadu Kine, jer je bivši šef policije njegovog grada pobjegao u američki konzulat i navodno zatražio politički azil, trebalo je da zauzme jedan od rukovodećih položaja u zemlji.

Preporučujemo za Vas