Kako je živio Bin Laden dok su ga jurile sile Zapada

Vođa Al Kaide Osama Bin Laden tokom 9 godina bijega nakon terorističkih napada na SAD 11. 9. 2001. skrivao se u Pakistanu u pet različitih kuća
71 pregleda 0 komentar(a)
oSAMA bIN lADEN, Foto: Wilsonsmetalblog.blogspot.com
oSAMA bIN lADEN, Foto: Wilsonsmetalblog.blogspot.com
Ažurirano: 30.03.2012. 15:06h

Iskaz najmlađe Bin Ladenove supruge 30-godišnje Amal Ahmad Abdul Fate daje do sada najdetaljniji prikaz njegovog života u godinama koje su prethodile napadu američkih komandosa u maju 2011. kada je likvidiran u jednoj od kuća u kojima se skrivao.

Njen iskaz koji je dala pakistanskim vlastima, ne sadrži podatke o Pakistancima koji su mu pomagali u skrivanju ali ipak pokreće pitanja o tome kako je uspijevao da se selit sa svojom brojnom porodicom po čitavoj zemlji uprkos jakim pakistanskim snagama sigurnosti.

Njegove tri udovice su došle u žižu interesovanja jer znaju odgovore na pitanja koja frustriraju zapadne obavještajne službe. One se trenutno nalaze u kućnom pritvoru u Islamabadu i njihovi advokati očekuju podizanje optužnica protiv njih i dvije odrasle Bin Ladenove ćerke zbog kršenja pakistanskog imigracionog zakona zbog čega im prijeti kazna zatvora do pet godina. Ta odluka u suprotnosti je s očekivanjima zapadnih sila da će ih Pakistan deportovati u Saudijsku Arabiju ili Jemen.

Bin Ladenove žene u različitoj su mjeri sarađivale s pakistanskim vlastima. Najstarije žene Karija Husein Sabir i Siham Šarif, obije Saudijke su odbile saradnju s istražiteljima dok je najmlađa koja je ranjena prilikom likvidacije Bin Ladena progovorila.

Iskaz Amal Abdulfatah pruža rijetke detalje o životu lidera Al Kaide od momenta kad je prebjegao u Avganistan krajem 2001. godine pa sve dok nije ubijen u svojoj 54. godini prošlog maja, tokom operacije američkih specijalnih snaga u pakistanskom gradu Abotabadu.

Američki zvaničnici kažu da se njezin iskaz podudara s onim što se zna o Bin Ladenovom kretanju.

Ona je objasnila policijskim istražiteljima da se 2000. udala za Bin Ladena zato što je željela da se uda za mudžahedina. U Karači je doputovala u julu te godine i potom je nekoliko mjeseci kasnije prešla granicu s Avganistanom kako bi se u toj zemlji pridružila Bin Ladenu i njegovim ženama u bazi nedaleko od Kandahara.

Nakon napada 11. septembra, porodica se raštrkala i ona se vratila u Karači sa ćerkom Safijom, rođenom prije napada, gdje su ostale oko devet mjeseci, a napustile su ga u drugoj polovini 2002. da bi otišle u Pešavar gdje se ponovo sastala sa svojim suprugom.

Bin Laden je tada odveo svoju porodicu duboko u planine sjeverozapadnog Pakistana u područje gdje ga zapadne sile nisu tražile. Nakon toga došli su u gradić Haripur nedaleko od Islamabada gdje su se skrivali sljedeće dvije godine i tu je Bin Ladenova najmlađa žena rodila još jednu kćer Aasiju a godinu kasnije i sina Ibrahima. Oboje su rođeni u državnoj bolnici gdje se prijavila pod lažnim imenom.

Nakon toga promijenili su kuću u kojoj su živjeli i naselili se ponovno u blizini gradića Haripur gdje je rodila još dvoje djece. Prema njenim riječima boravak u različitim kućama su organizovali pripadnici Paštuna koji su služili kao kuriri Bin Ladenu.

Bonus video: