AKO BUDE PRIJETNJA

Japan naložio vojsci da presretne sjevernokorejsku raketu

Sjedinjene Američke Države i druge sile tvrde da je vježba prikriveni test lansiranja dalekometnog projektila
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja satelit, Foto: Guardian.co.uk
Sjeverna Koreja satelit, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 30.03.2012. 09:42h

Japan je danas naložio svojim oružanim snagama da presretnu sjevernokorejsku raketu, koju Pjongjang planira da lansira idućeg mjeseca, ukoliko ona bude predstavljala direktnu prijetnju po Japan, mada vlada takav scenario smatra malo vjerovatnim.

"Ne očekujemo da će ta raketa pasti na našu teritoriju, ali će nadležne državne službe ipak preduzeti mjere predostrožnosti", izjavio je sekretar šefa kabineta Osamu Fudžimura, a prenosi Rojters.

Nalog je izdao japanski ministar odbrane Naoki Tanaka na sastanku japanskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a kabinet premijera Jošihika Node danas je dao zeleno svjetlo za obaranje sjevernokorejske rakete ukoliko ona ugrozi japansku teritoriju, javile su agencije.

Sjeverna Koreja je saopštila da će putanja rakete biti južnije i da neće ugroziti susjedne zemlje.

Japan će ispaliti presretačke rakete samo ako se učini da sjeverokorejska raketa ili njeni djelovi padaju u pravcu njegove teritorije, prijeteći japanskom narodu ili imovini.

Prije nego što je Severna Koreja lansirala sličnu raketu dugog dometa u aprilu 2009. godine, Japan je izdao slično naredjenje, ali je ta raketa preletjela Japan i Tokio nije ispalio nijednu presretačku raketu.

Sjeverna Koreja počela pripreme

Sjeverna Koreja počela je pripreme za lansiranje rakete dugog dometa uprkos međunarodnoj osudi, pokazale su satelitske slike objavljene na američkoj internet stranici specijalizovanoj za tu zemlju.

Satelitske slike snimljene u četvrtak, najvjerovatnije pokazuju pripreme za lansiranje, navodi se na internet stranica 38north.org koja je objavila snimke privatne američke kompanije DigitalGlobe.

Sjeverna Koreja je saopštila da će nastaviti sa onim što naziva lansiranjem naučnog satelita iz mjesta Tongčang-ri koje se nalazi na krajnjem sjeverozapadu zemlje, prenosi agencija AFP.

Sjedinjene Američke Države i druge sile tvrde da je ta vježba prikriveni test lansiranja dalekometnog projektila, koje je u suprotnosti sa rezolucijama UN-a i sa sporazumom između SAD-a i Sjeverne Koreje koji je postignut prošlog mjeseca.

Preporučujemo za Vas