Diplomatska svađa u istočnoj Evropi oko predsjedavanja u UN

Diplomate kažu da Litvanija misli da je Rusija podstakla Jeremića da podnese kandidaturu za to mjesto zbog neprijateljstva između Moskve i Viljnusa
0 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.03.2012. 09:34h

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić "pokrenuo je diplomatsku svađu u istočnoj Evropi" svojom kandidaturom za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, piše u analizi agencija Frans pres.

Frans pres podvlači da je šef litvanske diplomatije Audronius Ažubalis optužio Rusiju da oživljava neprijateljstva iz "Hladnog rata" time što podržava Jeremića za to mjesto, a ne kandidata Viljnusa, litvanskog ambasadora u UN Dalijusa Čekuolisa, i kazao da je Jeremić pokušao da "ucjenjuje" njegovu zemlju.

Jeremić je u intervjuu Frans presu zvanično odbacio te optužbe i ocijenio da Srbija zaslužuje da dobije neku važnu međunarodnu poziciju.

Ove godine predsjedavanje Generalnom skupštinom treba da pripadne jednoj od zemalja iz Istočne Evrope, ali 193 članice Generalne skupštine treba da glasaju o tome u junu, prvi put od 1991. pošto se zemlje u grupi nisu složile oko kandidata kao što se to obično radi. U grupi Istočne Evrope ima 23 zemlje.

I Jeremić i Ažubalis vode žestoku kampanju za kandidaturu u Njujorku, navodi Frans pres.

Jedan ambasador iz istočne Evrope rekao je da je taj slučaj "oživio sve stare rivalitete u Istočnoj Evropi" i dodao da im to sada nije potrebno.

"Mi smo Litvaniji ponudili fer trgovinu. Mi smo spremni da podržimo njihovu kandidaturu za Savjet bezbjednosti", rekao je Jeremić

Diplomate kažu da Litvanija misli da je Rusija podstakla Jeremića da podnese kandidaturu za to mjesto zbog neprijateljstva između Moskve i Viljnusa oko litvanskog stava da je Litvanija pripojena Sovjetskom Savezu.

Rusija je bila vrlo iritirana govorom litvanskog ambasador u UN 2010. povodom 65-ogodišnjice završetka Drugog svjetskog rata kada je govorio o sovjetskoj aneksiji.

"Ono što smo nezvanično čuli jeste da je Rusija opsjednuta načinom na koji gledamo na Drugi svjetski rat. To možda izgleda smiješno, ali ovo je nesporazum oko istorije", rekao je Ažubalis.

Kako navodi agencija Frans pres, Jeremić i ruske diplomate odbacuju svaku ideju zavjere, ali je portparol ruske misije u UN Anton Uspenski potvrdio da se Moskva protivi izboru litvanskog predstavnika Čekuolisa.

"Litvanci su prvi obaviješteni da mi ne možemo da podržimo kandidata koji ne razumije značaj pobjede nad nacizmom... koja je omogućila stvaranje UN", rekao je Uspenski agenciji Frans pres i dodao da takva osoba ne treba da predsjedava Generalnom skupštinom UN.

Ažubalis je rekao da je Jeremić prijetio da će blokirati kandidaturu Litvanje za mjesto nestalne članice Savjeta bezbjednosti 2014. ako ne odustane od kandidature za predsjedavanje Generalnom skupštinom.

"Naši odnosi ne treba da budu zasnovani na ucjenama ili vetu nego na dijalogu", rekao je Ažubalis.

Jeremić, s druge strane, kaže za Frans pres da je Litvanija već imala važna međunarodna mjesta, sa predsjedavanjem OEBS-om 2011. i da su i Srbija i Litvanija male zemlje i da vjeruje da će bolje služiti sistemu UN ako "podijele odgovornosti".

Jeremić je potvrdio za Frans pres da su se on i litvanski ministar sastali u Briselu prošle nedjelje i da su pregovarali.

"Mi smo Litvaniji ponudili fer trgovinu. Mi smo spremni da podržimo njihovu kandidaturu za Savjet bezbjednosti", rekao je Jeremić i ocijenio da Vlada Srbije koja je mnogo učinila da osigura stabilnost i pomirenje na Balkanu, smatra da može da doprinese UN tako što se prvi put kandiduje na tako važno mjesto.

Bonus video: