Sirijska vlada prihvatila Ananov plan

Portparol izaslanika UN-a za Siriju Kofija Anana izjavio je danas da su sirijske vlasti privhatile Ananov plan za okončanje nasilja u toj zemlji.
51 pregleda 0 komentar(a)
Kofi Anan i Bašir asad, Foto: Rojters
Kofi Anan i Bašir asad, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.03.2012. 16:55h

Plan predviđa "obustavu svih oblika oružanog nasilja", evakuaciju povrijeđenih i dostavljanje humanitarne pomoći, kao i sveobuhvatne razgovore za pronalaženje političkog rješenja.

Članovi sirijske opozicije su skeptični povodom vladinog prihvatanja Ananovog plana.

Anan je u Pekingu rekao da je dobio podršku Kine i Sirije za plan da se pregovorima dođe do kraja sukoba u Siriji.

On je dodao da je danas imao dobre razgovore s kineskim zvaničnicima i da su mu oni pružili punu podršku.

Ananov plan u šest tačaka podržao je Savjet bezbjednosti UN-a u neobavezujućem predsjedničkom saopštenju.

Rami Jaraj, koji je učestvovao na sastanku sirijske opozicije u Turskoj, rekao je da predsjednik Bašar al-Asad pokušava da kupi vrijeme. "Sirijska vlada će povećati propagandu kao što je to činila u proteklih nekoliko mjeseci", rekao je on.

Članica opozicionog Sirijskog nacionalnog savjeta Bašma Kodmani, koja živi u Parizu, rekla je da ona pozdravlja vladino prihvatanje plana, ali je na pitanje da li veruje da će režim ispuniti plan, odgovorila da se "nada" da će doći do pomaka u mirovnom procesu.

Ananov portparol Ahmad Fazi rekao je danas da je sirijska vlada prihvatila plan u pismu upućenom izaslaniku UN-a.

"Za Kofi Anana je to važna početna etapa koja bi mogla da okonča nasilje i prolivanje krvi", rekao je on.

Plan u šest tačaka Kofija Anana:

  • Sirija se obavezuje da će sarađivati sa Ananom u sveobuhvatnom procesu koji će odgovarati legitimnim težnjama i interesima sirijskog naroda.
  • Sirija se obavezuje da obustavi borbe i hitno prekine pokrete vojske i upotrebu teške artiljerije u naseljenim oblastima. Sirija bi trebalo da radi s Ananom na okončanju nasilja pod nadozorom UN-a, a Anan bi trebalo da traži slično obavezivanje na okončanje borbi i od opozicije.
  • Sirija prihvata da svakog dana poštuje dvočasovnu "humanitarnu pauzu" za dostavljanje pomoći i evakuaciju povrijeđenih.
  • Sirija se obavezuje da će povećati "brzinu i obim oslobađanja neosnovano uhapšenih osoba" i da će objaviti listu svih mjesta na kojima se takve osobe drže.
  • Sirija se obavezuje da će novinarima obezbijediti slobodu kretanja širom zemlje i da će uvesti "nediskriminatornu politiku viza" za njih.
  • Sirija se obavezuje da će "poštovati slobodu udruživanja i prava na mirne demonstracije kako što je i pravno zagarantoano".

Prema podacima UN, za godinu dana pobune u Siriji ubijeno je više od 9.000 ljudi.

Bonus video: