Obama: SAD ima previše bojevih glava

Američki predsjednik obećao da će se zalagati za dalje smanjenje nuklearnog naoružanja sa Rusijom
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Rojters
Barak Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.03.2012. 01:28h

Američki predsjednik Barak Obama obećao je da će se zalagati za dalje smanjenje nuklearnog naoružanja sa Rusijom, od kineskih vlasti zatražio da slijede njihov primjer i uputio ozbiljna upozorenja Sjevernoj Koreji i Iranu zbog njihovih spornih programa.

Potvrdivši da SAD imaju više bojevih glava nego što im je potrebno, Obama je ponovio da će smanjiti arsenal SAD i pokušati da okupi svjetske lidere oko daljih konkretnih koraka protiv prijetnji od nuklearnog terorizma.

„Već možemo sa sigurnošću da kažemo da imamo više nuklearnog oružja nego što nam je potrebno“, rekao je Obama studentima južnokorejskog Univerziteta Hankuk nekoliko sati pred početak samita o nuklearnoj bezbjednosti u Seulu, javila je agencija Rojters.

On je obećao da će se založiti za novu inicijativu za kontrolu naoružanja na sastanku u maju sa budućim predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Međutim, bilo kakva dalja smanjenja naići će u godini predsjedničkih izbora na protivljenje republikanaca u Kongresu, koji su ga prethodno optužili da je oslabio nuklearnu snagu SAD.

Obama nije precizirao na koji način namjerava da ostvari tu inicijativu, ali je izrazio uvjerenje da SAD i Rusija - koje su potpisale sporazum o kontroli naoružanja 2010 - „mogu da nastave s napretkom u cilju smanjenja nuklearnih zaliha“.

Neće biti nagrada za provokacije

Obama je iskoristio priliku i da upozori Sjevernu Koreju, koja planira da narednog mjeseca lansira raketu dugog dometa, da zauzda svoje nuklearne ambicije ili se suoči sa međunarodnom izolacijom.

„Više neće biti nagrada za provokacije. Ti dani su završeni“, upozorio je Obama rukovodstvo te zemlje.

Ako nastavi sa planiranim lansiranjem rakete, tu siromašnu zemlju mogu očekivati oštrije sankcije. Međutim, stručnjaci sumnjaju da će Kina podržati još jednu rezoluciju protiv Sjeverne Koreje u Savjetu bezbjednosti UN.

Ako nastavi sa planiranim lansiranjem rakete, Sjevernu Koreju mogu očekivati oštrije sankcije.

Sjeverna Koreja ističe da je cilj lansiranja slanje jednog satelita u svemir, ali Južna Koreja i SAD tvrde da je to u stvari testiranje balističke rakete.

Obama je ranije juče optužio vlasti u Iranu da su išle „putem poricanja, obmanjivanja i prevara“, ali da još ima vremena za diplomatsko rješenje i da Teheran mora hitno da djeluje.

Na mogućnost obnavljanja pregovora sa Iranom, Obama je upozorio da „vrijeme ističe“.

Bonus video: