Afrička unija organizuje potjeru za Džozefon Konijem

Madeira je istakao da će vojnici biti raspoređeni u džunglama gdje je poznato da djeluju Koni i njegovi borci
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 07:47h

Afrička unija saopštila je da će od sjutra biti angažovano 5.000 vojnika radi potjere za odbjeglim "gospodarom rata" Džozefom Konijem, koji je postao poznat usljed kampanje pokrenute na internetu radi ubrzanja njegovog hapšenja.

Specijalni predstavnik Afričke unije za Konijevu "Božiju armiju otpora" Francisko Madeira rekao je da će snage, na čijem će čelu biti Uganda, obuhvatiti vojnike iz Južnog Sudana, Konga i Centralnoafričke Republike.

Prema njegovim riječima, snage će biti smještene u gradu Jambio u Južnom Sudanu nedaleko od Konga. Madeira je istakao da će vojnici biti raspoređeni u džunglama gdje je poznato da djeluju Koni i njegovi borci.

Tridesetominutni video-snimak "Koni 2012" za nekoliko dana je zabilježio nevjerovatnu gledanost - na YouTube mreži je ovaj film pogledalo više od 77 miliona ljudi.

Snimak je djelo američke organizacije "Nevidljiva djeca", koja tvrdi da je cilj snimka zaustavljanje okrutnog zločinca i lidera "Božije armije otpora" militantne grupe koja otima i siluje djecu, pritom regrutujući dječake za ratnike, a djevojčice za robove.

Bonus video: