Narednik Bejls optužen za ubistvo 17 avganistanskih civila

Američki narednik Robert Bejls optužen je danas za ubistvo 17 avganistanskih civila, među kojima je bilo i žena i djece, u Kandaharu na jugu Avganistana, saopštila je danas američka vojska u Kabulu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 21:26h

Bejls (38) je optužen da je pod okriljem noći 11. marta izašao iz vojne baze u Kandaharu i ubio 17 ljudi, devetoro djece i osam odraslih, u dva obližnja sela, a zatim spalio njihova tijela, prenijele su agencije.

Optužnicom, kojom se Bejls u 17 tačaka tereti za ubistvo sa predumišljajem, broj žrtava koji je saopšten odmah nakon ubistava, povećan je za jedan.

Bejls je takođe optužen po šest tačaka optužnice za pokušaj ubistva i napad.

On je obaviješten o optužnici u američkom vojnom zatvoru u Fort Levenvortu u Kanzasu, gdje se nalazi.

Ovaj incident izazvao je krizu u odnosima SAD i Avganistana, a američki zvaničnici su najavili brzu i dataljnu istragu.

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta je izjavio da bi Bejlsu mogla da bude izrečena smrtna kazna, ukoliko bude osuđen.

Narednik Bejls je služio tri puta u Iraku i ovo mu je bila prva misija u Avganistanu. Njegov vojnički dosije je besprijekoran, ali je imao problema u svom privatnom poslovnom životu, pa je tako zbog loših investicija izgubio kuću na Floridi.

Njegov advokat je rekao danas da njegov klijent ima rupe u sjećanju i ne da razumije u potpunosti optužbe protiv njega.

Bejls se sada nalazi u samici u vojnom zatvoru u Kanzasu a postupak protiv njega će se vjerojatno voditi u njegovoj matičnoj bazi blizu Takome u državi Vašington.

Bonus video: