Konsenzus UN-a o deklaraciji o Siriji

Savjet bezbjednosti UN danas treba da usvoji deklaraciju o Siriji kojom se daje podrška posredničkoj ulozi izaslanika Kofija Anana, rekle su diplomate.
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Rojters
Savjet bezbjednosti, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.03.2012. 15:07h

Zemlje članice Savjeta bezbjednosti imale su rok da danas do 14 časova ulože primjedbe na nacrt teksta koji je predložila Francuska, a to nijedna od njih nije uradila.

Savjet bezbjednosti treba da kasnije danas zvanično usvoji tu deklaraciju, precizirale su diplomate.

Ministar spoljnjih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je nadu da će ta deklaracija biti danas usvojena.

"Pronašli smo konsenzus da bismo podržali akcije i predloge specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana", izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare u Berlinu.

U tekstu do kojeg je došla agencija Frans pres, SB UN traži od Asada i od sirijske opozicije da "u potpunosti i odmah primijene" plan od šest tačaka koji je predložio Kofi Anan tokom razgovora u Damasku.

Među Ananovim predlozima su i obustava nasilja, uspostavljanje postepenog prekida vatre, obezbjeđivanje humanitarne pomoći i pokretanje političkog dijaloga.

U ovoj verziji teksta više se ne predviđa da Savjet bezbjednosti UN "razmotri dodatne mjere" ako Damask ne primijeni Ananov plan, već se samo pominju "kasnije etape".

Riječ je o predsjedničkoj deklaraciji Savjeta koja se usvaja konsenzusom i ima manju težinu od rezolucije.

Rusija i Kina su do sada dva puta spriječile u Savjetu bezbjednosti usvajanje rezolucije o Siriji tako što su kao stalne članice uložile veto.

Bonus video: