Masakr u Iraku na godišnjicu napada SAD

Ovo je najkrvaviji teroristički napad od 14. januara ove godine kada je bombaš samoubica kod Basre usmrtio 53 lica
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 14:43h

Irak je na devetu godišnjicu vojne intervencije koju su predvodile SAD, potresla serija ekplozija u više gradova širom zemlje u kojima je poginulo najmanje 46 lica dok je više od 200 lakše ili teže ranjeno.

Ekplozije su se gotovo u isto vrijeme desile u 15 mjesta širom zemlje - Bagdadu, Kerbali, Kirkuku, Samari, Ramadiji, Hili - što potvrđuje da je to bila sinhronizovana teroristička akcija. Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude još veći pošto su u nekim ekplozijama tijela žrtava bukvalno raznesena, ispričali su očevidci.

Ovo je najkrvaviji teroristički napad od 14. januara ove godine kada je bombaš samoubica kod Basre usmrtio 53 lica.

"Ove napade je očigledno izvela dobro organizovana grupa. To je najvjerovatnije pokušaj da se zvaničnicima pokaže da su njihove mjere bezbjednosti još uvijek nedovoljne", prenose agencije izjave stručnjaka za bezbjednost u Bagdadu.

Iračke vojska i policija su, poslije povlačenja Amerikaca krajem prošle godine, preuzele odgovornost za bezbjednost zemlje, koja se, kako potvrđuje današnje krvoproliće, još uvijek suočava sa mnogim unutrašjim i spoljnim izazovima.

Zabrinjava zapravo to što je bomabaška akcija izvedena u trenutku kada su u zemlji već pojačane mjere bezbjednosti uoči samita zemalja članica Arapske lige.

Nijedna teroristička grupa dosad nije preuzela odgovornost za seriju bombaških napada, mada se pretpostavlja da bi iza toga mogla da stoji Al Kaida

Policija je potvrdila da su u još nekoliko mjesta pronađene eksplozivne naprave, ali su one blagovremeno neutralisane.

Današnji bombaška serija je počela sinoć, kada su u provinciji Dijajla, u šest eksplozija stradalo nekoliko lica.

Predsjednik parlamenta Osama al Nudžaifi je osudio ove, kako je rekao, brutalne napade na Irak.

"Ovo je dio napora Al Kaide da ugrozi arapski samit, da izazove strah od nasilja i razaranja", prenose agencije.

U policiji kažu da su sposobni i opremljeni da organizuju bezbjednost učesnika predstojećeg samita, ali će morati da evakuišu jedan dio Bagdada.

Nijedna teroristička grupa dosad nije preuzela odgovornost za današnju seriju bombaških napada, mada se pretpostavlja da bi iza toga mogla da stoji Al Kaida koja je i ranije godinama bila veoma aktivna u Iraku.

Galerija

Bonus video: