Irak: Stotine hiljada šiita protestuje na ulicama Basre

Demonstranti su nosili nekoliko kovčega, na kojima su bile ispisane riječi "intengritet", "demokratija", "struja", "obrazovanje", "usluge" itd.
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 15:53h

Stotine hiljada pristalica radikalnog šiitskog vođe Moktade al-Sadra okupilo se u Basri da obilježe dan odbrane ugnjetenih Iračana i da traže bolje uslove života.

Ovaj protestni skup održava se uoči samita Arapske lige u Bagdadu i na devetu godišnjicu američke invazije Iraka. Demonstracije nisu imale antiameričke poruke, mada je bilo nekoliko plakata na kojima je pisalo "Ne Americi" i "Ne Izraelu".

Dopisnik agencije FP procjenjuje da se okupilo više stotina hiljada ljudi, dok policija i vojska procjenjuju da ih je bilo više od milion.

Basra je grad-luka i nalazi se 450 kilometara južno od Bagdada.

Slogani na ovom protestu su uglavnom uprereni protiv vlade premijera Nurija al-Malikija, zato što nije popravio životne uslove siromašnih.

Moktada al-Sadr zahtijeva da vlada što prije svakom Iračaninu da dio novca od nafte, otvara nova radna mjesta, obezbijedi stanove, pomogne siročadi i udovicama i da se bori protiv korupcije među funkcionerima

Demonstranti su stigli iz svih iračkih provincija i okupili se na jednoj raskrsnici u centru grada, gdje je zabranjen saobraćaj.

Mnogi od njih nosili su iračke zastave i slike Moktade al-Sadra i njegovog oca, ajatolaha Mohameda Sadeka al-Sadra, ubijenog 1999. godine.

Drugi su skandirali: "Da za prava - ne za nepravdu", "Ne siromaštvu" i "Ne korupciji" .

Demonstranti su takođe nosili nekoliko kovčega, na svakom od kojih su pisale riječi kao što je "intengritet", "demokratija", "struja", "obrazovanje", "usluge".

Posljendnji samit Arapske lige u Bagdadu održan je prije 20 godina, u maju 1990. godine, nekoliko mjeseci prije nego što su trupe bivšeg predsjednika Sadama Huseina izvršile invaziju na Kuvajt.

Ranijih godina su Sadrove pristalice često organizovale demonstracije na dan kad je 2003. američka vojska zauzela Bagdad i kad je pao režim Sadama Huseina.

Posljednji američki vojnici napustili su Irak 18. decembra 2011. godine.

Šeik Asad al-Naseri, vjerski zvaničnik, pročitao je molitvu Moktade al-Sadra, koji se nalazi u Iranu. On je zatim nabrojao u ime Sadra spisak zahtjeva iračkoj vladi, u kojoj taj pokret ima nekoliko ministara.

Rekao je da vlada treba što prije da svakom Iračaninu da dio novca od nafte, da se ozbiljnije bori za otvaranje novih radnih mjesta, da obezbijedi stanove i pomogne siročadi i udovicama, kao i da se bori protiv korupcije među funkcionerima.

On je zatim predložio da se 19. marta obilježava međunarodni dan za pomoć ugnjetenima u svijetu.

Galerija

Bonus video: