JOŠ JE RANO

Rusija: NATO mora ostati u Avganistanu

Rusija želi da NATO jedinice ostanu u Avganistanu sve dok ta zemlja ne bude u stanju da sama brani svoju sigurnost, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za avganistansku informativnu mrežu "Tolo News".
0 komentar(a)
sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
24.02.2019. 12:41h

"Prisutnost međunarodnih stabilizacijskih snaga u Avganistanu uređena je mandatom UN-ovog Savjeta bezbjednosti. Taj mandat je veoma izričit (...). Svima je jasno da nakon povlačenja NATO  snaga avganistanska vlada mora biti u stanju da osigura red i mir i da se suoči sa svim sigurnosnim problemima u zemlji", rekao je Lavrov.

"S pravom možemo da tražimo da se taj mandat, u kojem učestvujemo, ispuni dok se operacija ne završi", dodao je Lavrov, pozivajući se na "međunarodno pravo".

Nakon desetogodišnjeg prisustva u Avganistanu, NATO-ove vojne snage koje podržavaju vladu u Kabulu, još nisu uspjele da do kraja poraze pubunjenike, mahom talibane, iako na terenu imaju 130.000 ljudi.

Kako ne bi zaglibila u Avganistanu, koalicija koju predvodi SAD, odlučila je da povuče svoje borbene snage do kraja 2014. Koalicija sada obučava avganistanske sigurnosne snage kako bi svoju sudbinu mogle da preuzmu u ruke nakon odlaska međunarodnih vojnika.