Egipatski hrišćani oplakuju smrt patrijarha Šenude Trećeg

Hrišćani su se okupili danas da odaju počast vođi koptskih hrišćana patrijarhu Šenudi Trećem, koji je umro juče u 88. godini.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 17:41h

Poglavar koptskih hrišćana pokušavao je da ublaži sektaške tenzije za četiri decenije koliko je bio vođa Kopta, ali su sukobi u većinski muslimanskom Egiptu eskalirali posljednjih nekoliko mjeseci.

Nasilje se pogoršalo od kada je egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji je gušio islamiste, zbačen sa vlasti prošle godine. Šenuda je od tada više puta pozivao na harmoniju i često se sastajao sa muslimanskim i drugom liderima.

Hrišćani, koji čine deseti dio populacije Egipta (8 miliona stanovnika), žale se na diskriminaciju i pojačali su proteste, pozivajući na usvajanje novih propisa kojima će se omogućiti izgradnja crkve jednako brzo kao i džamije.

Šenuda je 117. papa Aleksandrijski postavljen u novembru 1971. godine i bio je na čelu pravoslavne zajednice, koja čini većinu egipatske hrišćanske populacije.

On će biti sahranjen u utorak, javili su egipatski državni mediji. Američki predsjednik Barak Obama uputio je telegram saučešća, kao i papa Benedikt Šesnaesti, poglavar rimokatolika.

Popularan i među muslimanima

Hiljade hrišćana čekalo je noćas i jutros u redu u kairskom naselju Abasija ispred crkve gdje je položeno tijelo Šenude.

On je bio popularan među egipatskim hrišćanima čak i van pravoslavne crkve, a i među muslimanima. Ipak, neki hrišćanski aktivisti kažu da je papa trebalo da izvrši snažniji pritisak na vladu i osigura veća prava za hrišćane.

"Egipat nije zemlja u kojoj živimo, već zemlja koja živi u nama", rekao je Šenuda ranije, i ova rečenica je često citirana u Egiptu.

Sahrana će biti obavljena u manastiru Vadi al Natrun u pustinji, sjeverozapadno od Kaira, gdje je pokojni papa tražio da bude sahranjen.

Bivši egipatski predsjednik Anvar el Sadat protjerao je Šenudu u taj manastir 1981. godine nakon što je kritikovao način na koji je vlada rješavala pitanje pobune islamista sedamdesetih godina 20. vijeka i sporazum Egipta i Izraela 1979. godine.

Pod vlašću Mubaraka odnosi između vlade i Koptske crkve su se poboljšali, a papa je u državnim medijima prikazivan kao simbol religijske harmonije.

Bonus video: