Uhapšeno 70 demonstranta pokreta Okupirajmo Vol Strit

Sukobi su izbili na dan obilježavanja 6 mjeseci otkako su aktivisti pokreta Okupirajmo Vol Strit počeli masovne demonstracije.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 18:52h

Više od 70 ljudi je uhapšeno tokom racije u parku u Njujorku gdje je začet pokret "Okupirajmo...", saopštila je danas američka policija.

Stotine demonstranata okupile su se u subotu u parku Zukoti, nedaleko od Vol Strita, da bi obilježile šest mjeseci pokreta "Okupirajmo...".

Neki demonstranti su isprepleli ruke i sjeli u sredinu parka, pošto je policija noćas oko ponoći objavila preko megafona da je park zatvoren.

Policija je potom nagrnula u park, istjerala većinu, i napravila živi štit da bi spriječila da se demonstranti vrate.

Demonstranti su prije hapšenja pjevali i držali sastanke u parku, podsjećajući na osnovni cilj pokreta "Okupirajmo..." - borba protiv ekonomske nejednakosti.

Jedan oficir njujorške policije je rekao da je prelomna tačka za inervenciju bila kada su demonstranti, kršeći pravila parka, podigli šatore i počeli da iz razvodnih kutija da izvlače kablove da bi se snabdjeli strujom.

U parku je nakratko s demonstrantima bio i reditelj dokumentaraca Majkl Mur.

Pošto su ranije uklonjene barikade koje su svojevremeno sprječavale demonstrante da se približe njujorškoj berzi, oni su krenuli u šetnju ka Vol Stritu, igrajući i pjevajući.

"Mi smo nezaustavivi... Vol Strit je učinio užasne stvari, posebno Goldman Saks... Svi, od banaka do rejting agencija, svi su znali da postupaju loše... ali ipak su nastavili. Jer je u pitanju bio ogroman novac", rekao je jedan od demonstranta.

Galerija

Bonus video: