Objavljen kućni snimak azerbejdžanske novinarke

U poruci je nazivaju „kurvom“ koja nije znala da se „ponaša“ i koja će biti „osramoćena“
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 20:43h

Kućni snimak ugledne istraživačke novinarke iz Azerbejdžana, snimljen uz pomoć skrivene kamere, plasiran je na internet, što je najnoviji pokazatelj opasnosti sa kojom se aktivisti i nezavisni novinari suočavaju u toj zemlji.

Hadidža Ismajlova, koja radi za Radio Slobodna Evropa, bavi se istraživanjem korupcije u Azerbejdžanu, između ostalog slučajeva u koje su umiješani i članovi porodice predsjednika Ilhama Alijeva i njegovog unutrašnjeg kruga. Prošle nedjelje u poštanskom sandučetu našla zastrašujuće pismo u kome su bila njene intimne fotografije i poruka da bi trebalo da prestane sa objavljivanjem izvještaja ili će snimak biti plasiran u javnost.

U poruci je nazivaju „kurvom“ koja nije znala da se „ponaša“ i koja će biti „osramoćena“.

Umjesto toga, Ismajlova je u javnost objavila ovu prijetnju, a ove nedjelje sporni snimak se našao na internetu.

Naftom bogati Azerbejdžan biće domaćin ovogodišnje Evrovizije u maju i želi da se predstavi kao moderno, prosperitetno društvo koje se brzo razvija. Međutim, kritičari ističu da je, ispod sjajne površine, vlada predsjednika Alijeva problematična i korumpirana.

"Sve potiče od vlasti..."

Ismajlova, kako kaže, radi na priči koja povezuje članove predsjednikove porodice sa jednim velikim građevinskim projektom i sumnja da su se ucjenjivači nadali da će upravo zataškati tu priču.

„Sigurna sam da ovo potiče od vlasti“, kazala je Ismajlova za londonski „Indipendent“. Navela je i da je sporni snimak napravljen u stanu u kome je ranije živjela, što znači da je neko morao da upadne i postavi skrivenu kameru u njenoj sobi.

Predsjednik servisa RSE Stiven Korn je ovaj incident nazvao „gnusnim planom ucjene kojem nema mjesta u civilizovanom društvu“. „Ponosni smo na Hadidžu i stojimo iza nje i njenog rada“, rekao je Korn, prenio je RSE.

„Sigurna sam da ovo potiče od vlasti“, kazala je Ismajlova za londonski „Indipendent“

Umiješanost zvaničnika?

Amnesti internešnal (AI) smatra da to ukazuje na umiješanost zvaničnika i zatražio od azerbejdžanske vlade da istraži slučaj. „Ovo je podao pokušaj da se diskredituje novinarka koja istražuje korupciju vlade na najvišem nivou“, kazao je portparol AI.

U depeši koju je objavio Vikiliks, Alijev se požalio jednom visokom američkom zvaničniku da je Ismajlova „neprijatelj vlade“.

„Ovo je veoma tradicionalno društvo gdje i dalje ima puno slučajeva ubistava iz časti i oni su sigurno mislili da ću radije ćutati i ne iznijeti to u javnost“, kazala je Ismajlova, dodavši da je pomenuti incident učinio odlučnijom da nastavim sa svojim radom.

Bonus video: