London: Argentina zastražuje stanovnike Foklanda

Velika Britanija i Argentina ratovale su zbog Foklandskih ostrva 1982, a uoči 30. godišnjice sukoba, 2. aprila, tenzije zbog statusa ove teritorije su pojačane
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 10:51h

Velika Britanija optužila je Argentinu da zastrašuje stanovnike Foklandskih ostrva. Vlada u Buenos Ajresu upozorava naftne kompanije.

Argentinska vlada poručila je naftnim kompanijama da ne učestvuju u istraživanju nafte na teritoriji oko ostrva, oko kojeg se i dalje vodi spor.

Istraživanja nalazišta nafte oko Foklandskih ostrva, koja bi njihovim stanovnicima mogla da donesu prihod od oko 167 milijardi dolara od poreza, pojačavaju tenzije koje već postoje između Velike Britanije i Ostrva.

Velika Britanija i Argentina ratovale su zbog Foklandskih ostrva 1982, a uoči 30. godišnjice sukoba, 2. aprila, tenzije zbog statusa ove teritorije su pojačane.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je da je posljednji potez vlasti u Argentini "za žaljenje", dok je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje saopštio da je zastrašivanje stanovnika Foklanda "nelegalno i kontraproduktivno", prenio je Rojters.

Vlasti u Londonu i dalje ne žele da pregovaraju s Argentinom o suverenitetu nad Foklandskim ostrvima, sve dok to ne zatraži najmanje 3.000 njihovih stanovnika.

Bonus video: