Asanž želi da se kandiduje za senat Australije

Asanž je stekao popularnost 2010. objavljivanjem tajnih vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu kao i američke diplomatske depeše
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Džulijan Asanž, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.03.2012. 10:21h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Assanž, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji, odlučio je da se kandiduje na izborima 2013. za australijski Senat, navodi sajt Vikiliks na Tviteru.

Asanž, koji ima australijsko državljanstvo, stekao je popularnost 2010. objavljivanjem tajnih vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu kao i američke diplomatske depeše.

On je više od godinu dana u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji u isčekivanju odluku suda o izručenju Švedskoj, gdje je protiv njega podignuta optužnica za navodnu otmicu i silovanje.

"Otkrili smo da postoje uslovi da se Džulijan Assanž kandiduje za australijski Senat, iako je u kućnom pritvoru. Džulijan je odlučio da se kandiduje", navodi sajt Vikiliks.

Za sada nije poznato u kojoj će se australijskoj saveznoj državi kandidovati osnivač Vikiliksa.

Australijska vlada je u više navrata osudila sajt Vikiliksa, a premijerka Džulija Gilard ocijenila je taj sajt kao "potpuno neodgovoran".

Bonus video: