Snažne eksplozije u Damasku

Niz bombaških napada izveden je posljednjih mjeseci u većim sirijskim gradovima, u vrijeme kada Al Kaida u toj zemlji pokreće akcije iz susjednog Iraka
0 komentar(a)
Sirija Damask eksplozija, Foto: Reuters
Sirija Damask eksplozija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2012. 12:58h

U eksploziji dvije velike bombe u sirijskoj prijestonici Damasku poginulo je najmanje 27 ljudi, uglavnom, civila, a ranjeno skoro 100 osoba, izjavio je sirijski ministar zdravlja Vael al-Halaki na državnoj televiziji.

"U dvije eksplozije poginulo je 27 ljudi, uglavnom, civila, a ranjeno 100", kazao je ministar u izjavi za "Sirija njuz", prenio je AFP.

Državna televizija objavila je da su na meti dva "teroristička napada", koji su se dogodili samo nekoliko minuta jedan poslije drugog, bili sjedište kriminalističke policije u dijelu grada koji se zove Duvar al-Jama i kancelarije obavještajne službe vazduhoplovstva u distriktu Al-Kasa.

Jedan neimenovani zvaničnik, na koga se poziva agencija AP, rekao je da se, prema nekim informacijama, čula i treća eksplozija na čijoj meti je bio vojni autobus u prihvatilištu za izbjeglice Jarmuk u Damasku, ali drugih detalja o tome nema.

Niko nije preuzeo odgovonost za napade. Režim tvrdi da su eksplozije dokaz da iza njih stoje teroristi. Opozicija, međutim, za eksplozije optužuje snage lojalne vladi koje, prema njenom mišljenju, na taj način pokušavaju da ukaljaju ugled pobunjenika.

Jutrošnji napadi dogodili su se dva dana poslije prve godišnjice pobune protiv režima Bašara al-Asada, u kojoj je, prema podacima Ujedinjenih nacija, poginulo više od 8.000 ljudi.

Bonus video: