Vojnik koji je počinio masakr u Avganistanu biće prebačen u zatvor u SAD

Optuženi američki vojnik je u nedjelju upao u kuće civila u provinciji Kandahar na jugu zemlje i ubio 16 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 13:46h

Američki vojnik optužen za ubistvo 16 civila u Avganistanu, trebalo bi danas da bude prebačen u američki vojni zatvor u Fort Livenvortu u Kanzasu, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik.

Zvaničnik koji je želio da ostane anoniman, rekao je da prebacivanje ne mora da znači da slijedi odluka o formalnom podizanju krivične optužnice protiv osumnjičenog, prenio je AP.

Osumnjičeni vojnik, čije ime nije objelodanjeno, prebačen je u srijedu iz Avganistana u Kuvajt. Zvaničnici kažu da je njegovo prebacivanje bilo neophodno zato što u Avganistanu ne postoji odgovarajući pritvorski objekat u kojem bi on bio.

Optuženi američki vojnik je u nedjelju upao u kuće civila u provinciji Kandahar na jugu zemlje i ubio 16 ljudi, uključujući devetoro djece i tri žene.

Poslanici u Avganistanu juče su gnijevno reagovali zbog odluke SAD da prebaci iz zemlje američkog vojnika, ističući da bi za krivcu trebalo da mu se sudi u Avganistanu.

Oni su zbog toga pozvali vladu u Kabulu da ne potpiše sporazum o prisustvu američkih vojnika u zemlji ukoliko se američki vojnik sa pravdom ne suoči u Avganistanu.

Bonus video: