ERITREJA I ETIOPIJA

"Samo oni koji ne znaju cijenu rata, žude za ratom"

Eritreja je poručila da neće biti osvete susjednoj Etiopiji zbog napada na njenu teritoriju
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 12:50h

Eritreja je poručila da neće biti osvete susjednoj Etiopiji zbog napada na njenu teritoriju i demantovala da pruža utočište protivnicima Adis Abebe.

"Samo oni koji ne znaju cijenu rata, žude za ratom", izjavio je ministar informisanja Eritreje Ali Abdu Frans presu.

"Borili smo se 30 godina i nikada više nećemo biti uvučeni u rat neprijateljskim provokacijama poput ove", dodao je on.

Adis Abeba je juče saopštila da je napala eritrejske vojne baze zbog ubistva pet evropskih turista na teritoriji Etiopije u januaru i optužila je susjednu zemlju da obučava teroriste.

U napadu na grupu turista u području vulkana Erta Ale, u udaljenom pograničnom području Afar, ubijeni su dvoje Nemaca, dvoje Austrijanaca i jedan Mađar. Odgovornost za napad su preuzeli pobunjenici u Etiopiji.

Ali je odbacio navode o podršci oružanim grupama i nazvao ih lažima.

"Ne podržavamo takve grupe, one su rezultat unutrašnje krize Etiopije", kazao je ministar informisanja.

On je odbio da iznese detalje o metama jučerašnjeg napada Etiopije, koji se dogodio 16 kilometara unutar teritorije Eritreje, rekavši samo da izvještaji o pričinjenoj šteti još nisu gotovi. Nijedna od strana nije navela da je bilo žrtava.

Ali je optužio Etiopiju da je, i po okončanju krvavog rata između dvije zemlje od 1998. do 2000. godine, u kome je ubijeno najmanje 70.000 ljudi, nastavila napade na Eritreju.

Odnosi među dvijema državama i dalje su zategnuti zbog spornog pograničnog grada, za koji je komisija UN odredila da pripada Eritreji, što Etiopija odbija da prihvati.

Eritreja se otcijepila od Etiopije i stekla nezavisnost 1993, poslije 30-godišnjih sukoba.