U Damasku protest pristalica predsjednika Bašara al-Asada

"Arapsko proljeće" je u Siriji počelo prije tačno godinu dana, kada je opozicija, kao i nekoliko zemalja u regionu, počela da izlazi na ulice tražeći demokratske reforme
0 komentar(a)
Sirija, Asad pristalice, Foto: Reuters
Sirija, Asad pristalice, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2012. 12:59h

Više desetina hiljada građana, pristalica režima predsjednika Sirije Bašara al-Asada, okupilo se u Damasku kako bi obilježili, kako tvrde, godišnjicu zavjere protiv njihove zemlje.

Prema izvještajima agencija, proteste planiraju i protivnici Asadovog režima, koji već godinu traže demokratske promjene i odlazak sa vlasti Asada.

"Arapsko proljeće" je u Siriji počelo prije tačno godinu dana, kada je opozicija, kao i nekoliko zemalja u regionu, počela da izlazi na ulice tražeći demokratske reforme.

Predsjednik Asad tvrdi da iza sadašnje pobune stoje teroristi koje podržavaju pojedine zemlje. On je u međuvremenu usvojio višepartijski sistem i skratio mandat predsjednika na sedam godina, ali u opoziciji bojkotuju te promjene pošto smatraju da su "farsa" kako bi se produžila vladavina sadašnjeg režima.

Prema podacima koje su objavile Ujedinjene nacije (UN) u Siriji je za godinu stradalo više od 7.500 civila i pripadnika snaga bezbjednosti.

Konflikt se sve više militarizuje, pošto se dezerteri iz armije u posljednje vrijeme oružjem bore protiv sadašnjeg režima

Bonus video: