Putin: Ne razmatramo davanje azila Asadu

Ruski premijer Vladimir Putin rekao je danas da Moskva ne razmatra davanje političkog azila sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu, čime je ućutkao one koji su tvrdili da je takva ponuda na stolu, prenijeli su ruski mediji
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 18:05h

Rusija je, međutim, zaštitila Asada od sankcija UN poslije njegovog krvavog obračuna sa demonstantima i optužila Zapad da potpiruje sukob podržavajući sirijsku opoziciju.

Moskva je upozorila da će blokirati bilo koju rezoluciju UN koja bi mogla da utre put međunarodnoj intervenciji, poput one koja se desila u Libiji, kada je uz pomoć vazdušnih udara NATO zbačen libijski lider Moamer Gadafi.

Sam Putin, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u nedjelju prošle nedjelje je kritikovao Zapad jer je odbio da zatraži od Asadovih protivnika da se zajedno sa vladinim snagama povuku iz opkoljenih gradova.

Prema podacima UN, više od 7.500 ljudi ubijeno je od prošlog marta, kada je počeo ustanak u Siriji, dok aktivisti tvrde da je ta cifra premašila 8.000.

Predsjednik Turske, susjeda Sirije, Abdulah Gul ponovio je oštre kritike na račun Asada, upozorivši da "oni koji vode Siriju moraju da naprave izbor".

"Put koji su izabrali je apsolutno ćorsokak, mračan je i pun razočaranja", poručio je Gul i dodao da stoga sirijski režim mora da uzme u obzir mešunarodne napore.

"Kao što znate, neki predlozi su pali. Ako im danas ne kažu 'da', sjutra će biti kasno", rekao je Gul, ne iznoseći više detalja.

U znak protesta Španija zatvorila ambasadu

U međuvremenu, špansko ministarstvo spoljnjih poslova saopštilo je da je zatvorilo ambasadu u Siriji, u znak protesta zbog krvoprolića u toj zemlji.

U saopštenju španskog ministarstva navodi se da je ta odluka uslijedila poslije konsultacija sa partnerima iz EU.

Špansko ministarstvo je dodalo da če zadržati dvoje diplomata u delegaciji EU u Damasku. Španija je prošlog mjeseca povukla svog ambasadora iz Sirije.

Britanija, Kanada, Francuska i SAD takođe su objavile da su zatvorile svoje ambasade u Siriji.

Tunis ponovo ponudio azil

Predsjednik Tunisa Moncef Marzuki, u današnjem razgovoru za BBC, ponovio je da je voljan da pruži azil sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i tako pomogne da se "zaustave pokolji" u Siriji, nakon što je ruskog odbijanja da ga primi.

Predsjednik je rekao da Tunis "snosi moralnu odgovornost prema Sirijcima", kao prva zemlja arapskog proljeća. "I Sirijci su muslimani, oni su naša braća i ne možemo dopustiti da režim svakodnevno ubija stotinu ljudi", istakao je.

"Želite li da zaustavite pokolje nužno je rješenje kao u Jemenu: neka predsjednik ode s vlasti i nađe siguran azil, mjesto gdje može da ode", kazao je Marzuki.

"U protivnom će i dalje ubijati, ubijati, ubijati. I zato smo rekli: ako je to cijena mira u Siriji daćemo azil tom čovjeku, zašto da ne?", dodao je Marzuki.

"Predložili smo Rusiji, ali ona nije htjela ... i oni su rekli: zašto ga vi, Tunižani, ne primite?", rekao je Marzuki u razgovoru za BBC na engleskom jeziku.

"Onda sam rekao: u redu, ako je to cijena koju treba platiti, pristajem", dodao je.

Marzuki je još 28. februara rekao za tuniški list "La Presse" da je spreman da primi Asada.

Crveni polumjesec ušao u četvrt Baba Amr u Homsu

U međuvremenu, Međunarodni komitet Crvenog krsta je saopštio da je sirijskom Crvenom polumjesecu pošlo za rukom da uđe u četvrt Babr Amra u Homsu.

Spasilački timovi pokušavaju već danima da priđu tom dijelu grada kako bi dostavili humanitarnu pomoć i ljekove.

Vijest je stigla nakon što je UN-ova povjerenica za ljudska prava Valeri Amos doputovala u Siriju.

Državna novinska agencija SANA citira ministra spoljnjih poslova Valida Mualima koji je Amos rekao da je za tešku humanitarnu situaciju u Siriji odgovorna međunarodna zajednica zbog sankcija koje su uvedene režimu.

Amos je nakon Damaska stigla u Homs, grad koji je gotovo mjesec dana pod žestokom vatrom vojske.

Bonus video: