Romni pobijedio u 6 država, Santorum u 3

Romni je pobijedio i u Ohaju, koji se smatra presudnom državom na preliminarnim izborima u Americi
0 komentar(a)
Romni, Foto: Rojters
Romni, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.03.2012. 08:05h

Bivši guverner Masačusetsa i republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju Mit Romni pobijedio je sinoć na preliminarnim izborima u šest od deset država.

Romni je pobijedio i u Ohaju, koji se smatra presudnom državom na preliminarnim izborima u Americi.

Romni je u Ohaju ostvario minimalnu pobjedu u odnosu na konzervativnog Rika Santoruma, osvojivši 38 odsto glasova, dok je nekadašnji senator iz Pensilvanije dobio jedan procenat glasova manje.

Romni je i pored tjesne pobjede u toj državi, uz pobjede u Masačusetsu, Virdžiniji, Vermontu. Aljasci i Ajdahu uspio da poveća broj delegata i još više se odvoji od svojih protivkandidata.

Santorum je takođe sinoć ostvario solidan rezultat, i on i dalje pobjedama u Tenesiju, Oklahomi i Severnoj Dakoti, ostaje u igri za republikansku predsjedničku nominaciju.

Nekadašnji predsjedavajući Kongresa Njut Gingrič uspio je da trijumfuje u svojoj rodnoj državi Džordžiji, što se i očekivalo, dok je teksaški kongresmen Ron Pol ostao bez i jedne pobjede, ali je ostvario četiri druga mjesta u Vermontu, Severnoj Dakoti, Ajdahu i Virdžiniji.

Obraćajući se svojim pristalicama u Masačusestsu, Romni je rekao da je spreman da vodi dugu trku za dobijanje predsjedničke nominacije, ocijenivši da je na dobrom putu da to i ostvari.

On se u pobjedničkom govoru više bavio predsjednikom SAD Barakom Obamom, nego svojim republikanskim protivnicima, istakavši da je došlo vrijeme da Obama napusti Bijelu kuću.

On je ostao bez ideja, bez izgovora, a ove godine ćemo ga izvesti i iz Bijele kuće, kazao je Romni, Santorum je istovremeno održao govor u Ohaju, posebno istakavši da je Romni u svakoj državi imao na raspolaganju mnogo više novca od njega u predizbornoj kampanji.

Ne postoji nijedna država u kojoj sam potrošio više novca od ostalih protivkandidata. Svuda nam nisu davali velike šanse, a mi smo uspeli da pobjedimo, kazao je Santorum.

Vrh Republikanske partije ipak brine apatija svojih birača koji nisu oduševljeni kandidatima koji se bore za predsjedničku nominaciju, a prema sadašnjem razvoju situacije, preliminarni izbori bi mogli da se produže duboko u ljeto, dok neko od kandidata ne dobije potrebnih 1144 delegata.

Takav scenario bi odgovarao Obami, koji bi na taj način sačekao početak jeseni i par mjeseci kampanje protiv republikanskog kandidata koji bi tek izašao iz trke sa svojim stranačkim kolegama.

U ovom trenutku Romni ima osvojenih 314 delegata, Santorum 138, Gingrič 93 i Pol 60 delegata.

Bonus video: