I Kina zahtijeva obustavu nasilja u Siriji

Narodna Republika Kina je od sirijske vlade i pobunjenika zatražila hitan prekid nasilja. U međuvremenu stižu nove informacije o brutalnim postupcima trupa sirijskog režima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2012. 19:24h

Svaka vrsta nasilja u Siriji, posebno protiv „nedužnog stanovništva“, mora bez ikakvog odlaganja i bilo kakvih uslova odmah da prestane, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnjih poslova, koje prenosi kineska državna novinska agencija Đinhua.

Pored toga, kako se navodi, mora bezuslovno da započne i dijalog između predstavnika vlade i opozicije, koji bi se odvijao uz posredstvo posebnog sirijskog izaslanika u Ujedinjenim nacijama, zatim predstavnika Arapske lige i bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofi Anana.

Kina i Rusija su do sada, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a sa pravom veta, odbijale usvajanje rezolucije o Siriji, jer se – kako se navodi u saopštenju kineskog ministarstva – u tom dokumentu osuđuje samo nasilje koje sprovode sirijske trupe, a ne i pobunjenici.

Ubijanje i napadi se nastavljaju

I pored svih apela međunarodne zajednice, trupe predsjednika Bašara al-Asada nastavljaju, nesmanjenom žestinom, da djeluju protiv pripadnika opozicije.

Iz središta protesta, Homsa i Idliba, stižu informacije o novim pogubljenjima dezertera i žestokim sukobima između vladinih trupa i pobunjenika.

Opoziciona sirijska mreža za ljudska prava je izvijestila da su u provinciji Idlib ubijena 44 odbjegla vojnika. U gradu Homsu, sirijska vojska napada dio grada u koji je izbjeglo više hiljada civila, aktivista i saradnika humanitarnih organizacija.

Istovremeno, sirijski režim ne dozvoljava Crvenom krstu pristup u dio grada Homsa - Baba Amr, koji su, nakon višenedjeljnih borbi, u protekli četvrtak (01.03.) zauzele vladine trupe.

Oštre kritike Turske

Turski ministar spoljnjih poslova Ahmet Davutoglu optužio je Asadov režim za „svakodnevne zločine protiv čovječnosti“.

Davutoglu je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim kolegom po funkciji Đulijom Tercijem izjavio: „To je sasvim jasno nakon svakog masakra i svih tih zločina, koji imaju karakter ratnog zločina“.

U međuvremenu su iz Damaska francuskim avionom u Pariz prebačena tijela dvoje ubijenih novinara. Američka novinarka Meri Kolvin i francuski fotograf Remi Ošlik su u Siriju doputovali kako bi sa lica mjesta izvještavali o stvarnim razmjerima nasilja u toj zemlji. Ubijeni su u dijelu Homsa Baba Amr 22. februara u improviziranom centru za novinare prilikom artiljerijskih napada vladinih trupa.

Hiljade ljudi bježi iz Sirije, napadi vojske se nastavljaju

Između 1.000 i 2.000 sirijskih izbjeglica je prebjeglo u Liban zbog nasilja koje ne prestaje u ovoj zemlji.

Ovo je danas kazao portparol UNHCR-a u Libanu Žan Pol Kavalieri. Za to vrijeme su Crveni krst i Crveni polumjesec, prema njihovim navodima, započeli da dostavljaju pomoć u blizini Homsa.

Sirijska vojska je nakon Homsa nastavila sa žestokim napadima i na obližnji Rastan, kao i na grad Kuzair na granici s Libanom, javljaju agencije.

Bonus video: