različite verzije

Vikiliks: Bin Ladenovo tijelo odnijeto u SAD

Ovo se razlikuje od zvanične verzije da je Bin Ladenovo tijelo bačeno u more sa jednog broda američke mornarice
0 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Reuters
Osama bin Laden, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2012. 16:27h

Direktori Stratfora, privatne američke agencije za geopolitičke analize, smatrali su da vođa terorističke mreže Al Kaide Osama bin Laden nije sahranjen u moru, već da je njegovo tijelo prenijeto u SAD, objavio je Vikiliks a prenose američki mediji.

Neposredno pošto je predsjednik SAD Barak Obama 2. maja objavio da je uspješno izvršen napad na Bin Ladenovo utvrđenje u Pakistanu, direktor Stratfora Džordž Fridman je, kako se navodi, poslao interni mejl u kome kaže: "Izgleda da smo uzeli tijelo. Hvala bogu".

Fred Barton, potpredsjednik Stratfora za obavještajne poslove je na to uzvratio mejlom u kojem je naveo da "tijelo ide prema Doveru, avionom CIA, a zatim u Vojni insitutu za patologiju u Betezdi", objavio je Vikiliks, prenosi sajt "Biznis insajder".

Ovo se razlikuje od zvanične verzije da je Bin Ladenovo tijelo bačeno u more sa jednog broda američke mornarice.

Fridmen je osnovao Stratfor 1996.godine. Autor je brojnih knjiga i tekstova o nacionalnoj bezbjednosti, ratovima i obavještajnim poslovima.

"Tijelo ide prema Doveru, avionom CIA, a zatim u Vojni insitutu za patologiju u Betezdi"

Barton je bivši zamjenik šefa odjeljenja za kontraterorizam u Stejt departmentu, nadležan za Diplomatsku bezbjednosnu službu (DŠ).

DŠ pomaže MInistarstvu odbrane u praćenju tragova i forenzičkim analizama hard drajvova koje je zaplijenila američka vlada u okviru kriminalističkih istraga, navedeno je na sajtu "Biznis insajdera."

Vikiliks je do sada objavio 637 od oko 5 miliona internih mejlova Stratfora poslatih između jula 2004. i decembra 2011. godine koje je pribavila hakerska grupa Anonimus.