Sirijske snage nastavile bombardovanje Homsa

Sirijske snage bezbjednosti bombardovale su danas nekoliko djelova Homsa, u centru Sirije, a ljekar iz privremene klinike u distriktu Kaldije rekao je da je na liječenje primljeno 12, uglavnom, lakše ranjenih osoba
52 pregleda 0 komentar(a)
Sirija Homs, Foto: Beta/AP
Sirija Homs, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2012. 15:37h

"Postala je praksa da bombardovanje počinje rano ujutro", rekao je lekar Abu Hasan al-Homsi, dodajući da je u neprekidnom bombardovanju oštećeno nekoliko kuća.

Mreža aktivista Lokalni koordinacioni odbori saopštila je da su jutros bombardovani distrikti Kaldije, Bab Sba i Kader, prenosi AP.

U međuvremenu je objavljeno da ekipe Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i sirijskog Crvenog polumjeseca nijesu uspjele da uđu u distrikt Baba Amr, u zapadnom dijelu Homsa, gdje su humanitarni uslovi opisani kao katastrofalni s dugotrajnim isključenjima struje, nedostatkom hrane i vode i bez obezbijeđene ljekarske pomoći za bolesne i ranjene.

"Ekipe Crvenog krsta nisu ušle u Baba Amr i vlasti nisu dozvolile humanitarnu pomoć. Pregovori su još u toku", izjavio je portparol Crvenog krsta u Damasku Saleh Dabake.

Snage lojalne režimu u četvrtak su ušle u Baba Amr nakon što su pobunjenici pobjegli iz tog dijela grada poslije bombardovanja koje je neprekidno trajalo skoro mjesec dana.

Crveni krst je ranije saopštio da je u četvrtak dobio dozvolu vlade predsjednika Bašara al-Asada da uđe u Baba Amr i konvoj od sedam kamiona sa 15 tona humanitarne pomoći krenuo je iz Damaska u petak, a u Homs je stigao nekoliko sati kasnije po snijegu.

Sirijska vojska je jutros pokrenula i ofanzivu na pobunjenike u selu Ain al-Beida, koje je od granice sa Turskom udaljeno samo nekoliko kilometara, javio je AFP.

Očevici su rekli da je u operaciji učestvovalo oko 2.000 vojnika i 15 tenkova koji su sravnili selo sa zemljom i zapalili kuće, dok su povrijeđeni pobunjenici prebačeni na liječenje u Tursku.

U centru Dare, na jugu Sirije, Asadovom rodnom gradu, izvršen je samoubilački napad u kome su poginule najmanje dvije osobe, dok je 20 ljudi ranjeno, navodi AP.

U protestima protiv Asadovog režima, koji su počeli u martu prošle godine mirnim demonstracijama, a kasnije prerasli u pobunu, poginulo je oko 7.600 ljudi, prema podacima UN, dok aktivisti tvrde da je njihov broj veći od 8.000.

Predana tijela poginulih novinara

Diplomati u Siriji primili su u subotu tijela ubijene američke novinarke Meri Kolvin i francuskog fotoreportera Remija Ošlika, javlja Rojters i podsjeća da je dvoje novinara poginulo tokom žestokog granatiranja opkoljenog grada Homsa, tj. četvrti Baba Amro.

Vjeruje se da su tijela primili francuski ambasador u Siriji Erik Ševalie i predstavnik poljske ambasade, koja obavlja i američke poslove u Siriji. Tijela su preuzeta iz univerzitetske bolnice Al-Asad u Damasku.

Bonus video: