"NE MOŽE DA PRIKRIJE ZLOČIN OPTUŽUJUĆI TURSKU"

Erdogan: Izrael je država aparthejda, Netanjahu ima palestinsku krv na rukama

Turska je žestoko osudila odluku o premještanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim kao i izraelsku upotrebu sile nad Palestincima
3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2018. 17:01h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ocijenio je danas da je Izrael "država aparthejda" dok je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua optužio da ima "palestinsku krv na rukama" poslije protesta u pojasu Gaze gdje je nekoliko desetina Palestinca ubijeno.

"Netanjahu je premijer države aparthejda koja je okupirala zemlju naroda bez odbrane već više od 60 godina što je u suprotnosti s rezolucijima UN. On (Netanjahu) ima palestinsku krv na rukama i ne može da prikrije te zločine optužujući Tursku", naveo je Erdogan na Tviteru.

Turska je danas zatražila od izraelskog ambasadora u Ankari da privremeno napusti zemlju u znak protesta zbog smrt Palestinaca a juče je u zemlju pozvala svog ambasadora u Tel Avivu.

Turska je žestoko osudila odluku o premještanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim kao i izraelsku upotrebu sile nad Palestincima.

Erdogan je juče u prvoj reakciji rekao da je Izrael "teroristička i zemlja genocida", dok je Netanjahu odgovorio da ne prima "lekcije morala od Turske".

Najmanje 59 Palestinaca je juče ubijeno i 1.200 je ranjeno tokom protesta u Gazi, uglavnom hicima iz snajpera.

Preporučujemo za Vas