Nepal opet mjeri "krov svijeta"

Alpinisti koji su se u posljednje vrijeme peli na Mont Everest, tvrde da se planinski glečeri smanjuju i da snijeg polako nestaje sa djelova planine koji vode do vrha
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 10:05h

Vlada Nepala je započela projekat ponovnog mjerenja visine Mont Everesta u pokušaju da se okonča konfuzija o tačnoj visini najvećeg planinskog vrha na svijetu. Međutim, azijskoj državi neophodna je pomoć jer ne raspolaže neophodnim tehničkim i finansijskim sredstvima.

Nepalu su potrebna finansijska i tehnička sredstva međunarodnih donatora kako bi ponovo izmjerio Mont Everest, saopštili su nepalski zvaničnici koji se nadaju konačnom rješenju spora sa Kinom oko tačne visine najvišeg vrha na svijetu.

Više od 4.000 alpinista popelo se na "krov svijeta", koji se uzdiže na granici između Nepala i Kine, od kada su ga Novozelanđanin Edmund Hilari i šerpas Tenzing Norgaj osvojili 1953. godine.

Nepal je, međutim, u sukobu sa svojim sjevernim susedom oko tačne visine planinskog vrha, koji je prvi put izmjeren 1856. godine.

Katmandu koristi mjerenje koje su 1954. godine obavili Indijci, a po kojem je Mont Everest visok 8.848 metara, zajedno sa sniježnim pokrivačem, prenosi RTS.

Osam od 14 najviših vrhova, uključujući i Mont Everest, nalaze se u Nepalu ili duž njegovih granica sa Kinom i Indijom

"Nepal ne raspolaže dovoljno tehničkim i naučnim, kao ni novčanim sredstvima da sam izmjeri Mon Everest", rekao je za Rojters generalni direktor nepalskog Zavoda za statistiku Krišna Radž.

"Potrebna nam je međunarodna podrška u smislu opreme, naučnog istraživanja i stručne pomoći za analizu podataka. U tu svrhu, pripremamo ponudu koju ćemo zvanično podnijeti potencijalnim donatorima", objasnio je Radž, ističući da je Nepalu potrebna oprema koja može da funkcioniše na temperaturama do minus 70 stepeni Celzijusa.

Osam od 14 najviših vrhova, uključujući i Mont Everest, nalaze se u Nepalu ili duž njegovih granica sa Kinom i Indijom.

Mjerenja koja su 1999. uz pomoć satelitske tehnologije obavili članovi ekspedicije Društva nacionalne geografije u Vašingtonu i Muzeja nauke u Bostonu, pokazala su da je planina visoka 8.850 metara.

Istraživači, međutim, nisu bili sigurni koliko je visoka sama stijena, bez svoje sniježne kape.

Alpinisti koji su se u posljednje vrijeme peli na Mont Everest, tvrde da se planinski glečeri smanjuju i da snijeg polako nestaje sa djelova planine koji vode do vrha.

Galerija

Bonus video: