Kina pozdravlja sporazum Sjeverne Koreje i SAD

SAD treba da obezbijede pomoć u hrani a Koreja će obustaviti obogaćivanje uranijuma i uvesti moratorijum na nuklearne probe i probe raketa dugog dometa
61 pregleda 0 komentar(a)
nuklearno oružje, Foto: Guardian.co.uk
nuklearno oružje, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 01.03.2012. 08:38h

Kina je kao pozitivan korak ka miru na Korejskom poluostrvu pozdravila objavu Sjeverne Koreje da će u zamjenu za dobijanje američke pomoći obustaviti nuklearne i raketne probe, i obogaćivanje uranijuma.

Postignut sporazum između SAD i Sjeverne Koreje, koji je uslijedio poslije razgovora dvije strane u Pekingu, prvi je korak prema obnavljanju širih pregovora šest zemalja čiji je cilj da Sjeverna Koreja potpuno prekine svoj program nuklearnog naoružanja.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei naveo je u saopštenju objavljenom na vebsajtu ministarstva da Kina pozdravlja napore dvije strane da se poprave odnosi i sačuvaju mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu.

On je ponovio da je Kina spremna da učestvuje u naporima za obnavljanje šestočlanih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Glavni sjevernokorejski pregovarač Ri Jong Ho otputovaće u Njujork iduće sedmice poslije postignutog dogovora, rekli su neimenovani zvaničnici agenciji AP.

Prema postignutom sporazumu, SAD treba da obezbijede pomoć u hrani a Koreja će obustaviti obogaćivanje uranijuma i uvesti moratorijum na nuklearne probe i probe raketa dugog dometa.

Sporazum, koji je objavljen dva mjeseca poslije smrti dugogodišnjeg lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-ila, uliva nadu da će se znatno ublažiti napetosti oko nuklearnog programa te zemlje pod vladavinom njegovog sina i nasljednika Kim Džong-una.

Ovaj sporazum se ocjenjuje kao preliminaran ali neophodan korak ka obnavljanju pregovora šest zemalja (Sjeverna i Južna Koreja, SAD, Rusija, Japan i Kina) o uslovima pod kojima bi Sjeverna Koreja mogla da odustane od svog programa nuklearnog naoružanja.

Ri, zamjenik ministra spoljnih poslova Sjeverne Koreje zadužen za nuklearne pregovore, prisustvovaće skupu na Univerziteti Sirakjuz u državi Njujork, rekle su agenciji AP dvije osobe bliske pregovorima.

On će se u SAD sastati sa američkim zvaničnicima tokom tog skupa. Agencija nije dobila zvaničnu potvrdu njegovog dolaska.

Bonus video: