Afera "Stratfor": Američki tužioci sastavili tajnu optužnicu protiv Asanža

Riječ je o jednom od mnogih mejlova kompanije "Stratfor", koja se bavi geopolitičkim analizama, koje je "Vikiliks" počeo da objavljuje u ponedjeljak
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Theage.com.au
Džulijan Asanž, Foto: Theage.com.au
Ažurirano: 29.02.2012. 09:26h

Američki tužioci sastavili su tajnu optužnicu protiv osnivača "Vikiliksa", Džulijana Asanža, javljaju australijski mediji.

Mediji se pozivaju na povjerljive elektronske poruke.

Riječ je o jednom od mnogih mejlova američke kompanije "Stratfor", koja se bavi geopolitičkim analizama, koje je "Vikiliks" počeo da objavljuje u ponedjeljak.

"Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Asanža", navodi se u mejlu koji je potpredsjednik u "Stratforu" za obavještajna pitanja, Fred Barton, uputio analitičarima ove kompanije, piše dnevni list "The Sidney Morning Herald".

List, koji ima pristup mejlovima, naveo je da je ovaj komentar od 26. januara prošle godine dat kao odgovor na medijske izvještaje o tome da američki istražitelji grade slučaj protiv "Vikiliksa", a informacija je data uz zahtjev da se ne objavljuje.

Australijski dnevnik ističe da je Barton poznati stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma i da ima bliske veze sa obavještajnim i policijskim agencijama SAD

Australijski dnevnik ističe da je Barton poznati stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma i da ima bliske veze sa američkim obaveštajnim i policijskim agencijama.

Asanž, koji je državljanin Australije, čeka odluku Vrhovnog suda Velike Britanije po osnovu njegove žalbe na odluku o izručenju Švedskoj, koja ga traži zbog optužbi za silovanje.

Osnivač "Vikiliksa" te optužbe poriče, ističući da su politički motivisane i da su povezane sa aktivnostima njegovog vebsajta.

On strahuje da bi, ukoliko bude izručen Švedskoj odmah bio predat SAD, kako bi se suočio sa optužbama zbog objavljivanja povjerljivih američkih depeša.

Bonus video: