Sirija: Vlast broji glasove podrške, a opozicija nove žrtve represije

Vjeruje se da je najveći broj mrtvih i ranjenih iz četvrti Homsa Baba Amr, gdje su u ponedjeljak uspjeli da uđu pripadnici Crvenog polumjeseca
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 09:35h

Sirijski opozicioni aktivisti saopštili su da je 135 ljudi ubijeno širom zemlje, uključujući i stradale u gradu Homs koji najviše potresaju sukobi.

Vjeruje se da je najveći broj mrtvih i ranjenih iz četvrti Homsa Baba Amr, gdje su u ponedjeljak uveče uspjeli da uđu pripadnici sirijskog Crvenog polumjeseca, prenosi AP.

Sirijske vlasti saopštile su da se oko 89 odsto Sirijaca izašlih na referendum izjasnilo za novi ustav koji je predložio predsjednik Bašar al-Asad, javila je sirijska državna televizija.

Na referendum o novom ustavu, koji bi mogao da okonča vladavinu jednopartijskog sistema, u nedjelju je izašlo je 57,4 odsto građana, javio je Rojters.

Sirijske vlasti saopštile su da se oko 89% Sirijaca izašlih na referendum izjasnilo za novi ustav koji je predložio Asad

Referendum je pokušaj Asada, koji se 11 mjeseci bori protiv pobune u zemlji, da primiri one koji traže njegovu ostav ku.

Opozicija je bojkotovala glasanje, a Zapad je ocijenio to kao trik vlasti.

Sirijski visoki zvaničnik optužio je Zapad da pokušava da destabilizuje Siriju zbog vlastitih interesa.

Portparol ministarstva vanjskih poslova, Džihad Makdisi, rekao je agenciji AP u Damasku da je dijalog svih strana jedini način da se okonča konflikt.

Prema podacima opozicije, u protestima protiv Asadovog režima, koji su počeli u martu prošle godine mirnim demonstracijama, a kasnije prerasli u pobunu, poginulo je oko 7.600 ljudi.

Ranjeni britanski novinar prebačen iz Sirije u Liban

Ranjeni fotoreporter Sandej tajmsa Pol Konroj prebačen je iz Sirije u Liban, objavio je danas taj list.

Sandej tajms navodi da je Konrojevo stanje dobro i da je na bezbjednom. Sirijski pobunjenici saopštili su da je britanski fotograf prokrijumčaren iz Homsa šest dana nakon artiljerijskog napada u kojem je poginulo dvoje zapadnih novinara.

Dopisnica Sandej tajmsa Mari Kolvin (56) i francuski fotoreporter Remi Ošlik (28) poginuli su prošle srijede u artiljerijskom napadu na Homs.

Još nije jasno gdje se nalazi Edit Buvije, dopisnica francuskog lista Figaro ranjena u istom napadu.

Galerija

Bonus video: