Amerika ne odustaje od strategije u Avganistanu

U posljednjih šest dana, od kada su širom zemlje buknuli neredi zbog spaljivanja Kurana, poginulo je 30 osoba, uključujući i četvoro Amerikanaca
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 09:13h

Neredi i ubistva koja su uslijedila nakon paljenja primjeraka Kurana u američkoj bazi u Bagramu, na sjeveru Avganistana, neće promijeniti strategiju NATO-a u toj zemlji, saopšteno je iz Pentagona, a prenijele agencije.

"Ministar odbrane SAD Leon Paneta i načelnik glavnog štaba, general Martin Dempsi odlučni su u vezi nastavka operacija koje imaju za cilj da avganistanske snage do kraja 2014. preuzmu odgovornost za bezbjednost u zemlji", kazao je portparol američkog ministarstva odbrane Džordž Litl.

Paneta i Dempsi, kako je kazao, vjeruju da su "temelji američke strategije i dalje čvrsti", kao i da Vašington ne namjerava da mijenja vremenski okvir povlačenja iz zemlje.

"Koalicione snage će iz ovoga izaći snažnije i ujedinjenije. Mnogo toga je na kocki u Avganistanu, a prednost našoj misiji i strategiji neće jenjati, poručio je Litl.

On ističe da posljednji događaji "nisu zaslijepili ljude da ne vide napredak koji je u zemlji postignut".

"ISAF, snage predvođene NATO-om, u partnerstvu sa avganistanskim nacionalnim snagama, nanose poraze Al-Kaidi i njenim terorističkim saveznicima, a takođe im onemogućavaju da u Avganistanu stvore sigurno utočište", dodao je Litl.

U posljednjih šest dana, od kada su širom zemlje buknuli neredi zbog spaljivanja Kurana, poginulo je 30 osoba, uključujući i četvoro Amerikanaca.

Dva američka oficira radili su kao savjetnici u avganistanskom ministarstvu unutrašnjih poslova u Kabulu.

Bonus video: