Kanditati za Nobela za mir Bil Klinton, Helmut Kol, EU, Bredli Maning

Rekord u broju kandidatura zabilježen je prošle godine, sa 241 imenom, a nagrada je dodijeljena Liberijkama Elen Džonson Sirlif i Lejmag Gbovi i Jemenki Tavakol Karman
0 komentar(a)
Nobel dobitnice, Foto: Reuters
Nobel dobitnice, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2012. 10:12h

Bil Klinton, Helmut Kol, Evropska unija i Bredli Maning našli su se među 231 pojedincem i organizacijom koji su ove godine u konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir, saopštio je Nobelov institut u Oslu.

"Kao uvijek, ima onih koji su redovno "nominovani" i novih imena, slavnih i nepoznatih ličnosti, iz svih djelova svijeta", kazao je direktor instituta Gejr Lundestad.

Među nominovanima je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, danas opozicionarka koja se nalazi iza rešetaka.

Za nagradu je nominovan još jedan zatvorenik – Bredli Maning, optužen za dostavljanje sajtu Vikiliks oko 260.000 depeša američkog Stejt departmenta.

Na listi su i ljekar iz Konga Denis Mukvege, kubanski disidenti Osvaldo Paja i Joani Sančes, kao i ruska nevladina organizacija Memorial i televizija Al-Džazira.

Rekord u broju kandidatura zabilježen je prošle godine, sa 241 imenom, a nagrada je dodijeljena Liberijkama Elen Džonson Sirlif i Lejmag Gbovi i Jemenki Tavakol Karman.

Biti "nominovan" za Nobela za mir nije teško, pošto mogućnost da nekoga kandiduju imaju hiljade ljudi širom svijeta – poslanici i ministri, članovi međunarodnih organizacija, univerzitetski profesori, bivši laureati.

Na listi kandidata ove godine je 188 pojedinaca i 43 organizacije, precizirao je Lundestad.

Ime dobitnika biće saopšteno u oktobru, a nagrada se tradicionalno dodjeljuje 10. decembra, na godišnjicu smrti njenog osnivača, švedskog izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Bonus video: