Vikiliks otvara aferu "Stratfor"

Izvršni direktor i osnivač "Stratfora", Džordž Fridmen, upozorio je 11. februara na krađu elektronske pošte
0 komentar(a)
Vikiliks, Džulijan Asanž, Foto: France24.com
Vikiliks, Džulijan Asanž, Foto: France24.com
Ažurirano: 27.02.2012. 09:08h

Internet sajt "Vikiliks" saopštio je da će početi da objavljuje više od pet miliona mejlova američke kompanije "Stratfor", koja se bavi geopolitičkim analizama.

U saopštenju "Vikiliks" navodi da je dobio pristup velikoj količini interne i eksterne korespondencije te kompanije sa sjedištem u Ostinu, glavnom gradu Teksasa, koja svoje analize radi na osnovu povjerljivih podataka i to naplaćuje, javlja Rojters.

"Imamo privatnu obavještaju firmu, koja se oslanja na informatore iz američke vlade i stranih obavještajnih agencija sumnjive reputacije, kao i na novinare", izjavio je osnivač "Vikiliksa", Džulijan Asanž.

Prema njegovim riječima, brine što će se na meti naći, između ostalih, aktivisti nekih organizacija "koje se bore za ispravnu stvar".

Prema Asanžovim riječima, brine što će se na meti naći, između ostalih, aktivisti nekih organizacija "koje se bore za ispravnu stvar"

Izvršni direktor i osnivač "Stratfora", Džordž Fridmen, upozorio je 11. februara na krađu elektronske pošte.

U decembru su u kompjutersku mrežu te kompanije upali pojedinici koji tvrde da su povezani sa grupom sajber-aktivista "Anonimni".

"Vikiliks" je već objavio hiljade diplomatskih depeša u vezi sa američkim ratovima u Iraku i Avganistanu, što je izazvalo burne reakcije zvaničnog Vašingtona.

Asanž se nalazi u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji i vodi pravnu bitku da ne bude izručen Švedskoj, gdje je optužen za navodne seksualne prestupe.

Bonus video: