Al Kaida: Rat sunita i šiita se ne može izbjeći

"Islamska država Irak" saopštila je da su napadi izvedeni iz odmazde "zbog kampanje ubijanja i mučenja sunitskih muškaraca i žena u zatvorima u Bagdadu i drugdje"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 18:51h

Portparol iračkog ogranka Al Kaide izjavio da je rat sunita i šiita neizbježan i zaprijetio talasom napada sličnim onom u petak, u kojem je bilo najmanje 55 žrtava.

Izjava Abu Muhameda el-Adnanija, portparola "Islamske države Iraka" (povezane s Al Kaidom), stigla je u trenutku kad Bagdad i međunarodna zajednica strahuju za budućnost zemlje i sposobnost vlasti da zaštite građane poslije povlačenja posljednjih američkih vojnika u decembru.

U polusatnoj audio izjavi na internetu, el-Adnani je upozorio na predstojeće "sukobe i rat protiv podlaca", kako je nazvao šiite.

"Rat sunita i šiita je religijski rat, sveti rat za vjeru.

On se ne može izbjeći", rekao je on, a prenosi agencija AP.

U audio izjavi na internetu, el-Adnani je upozorio na predstojeće "sukobe i rat protiv podlaca", kako je nazvao šiite

Irački ogranak Al Kaide preuzeo je odgovornost za niz napada širom Iraka, u kojima je u petak ubijeno više od 55 ljudi.

"Islamska država Irak" saopštila je, u poruci postavljenoj na ekstremističkim vebsajtovima, da su napadi, čija su meta bile iračke snage bezbjednosti i vladini službenici, izvedeni iz odmazde "zbog kampanje ubijanja i mučenja sunitskih muškaraca i žena u zatvorima u Bagdadu i drugdje".

U nizu eksplozija automobila bombi i oružanih napada u Bagdadu i 11 drugih iračkih gradova ubijeno je 55, a ranjeno 225 ljudi.

Galerija

Bonus video: