U bombaškim napadima u Iraku poginulo najmanje 60 ljudi

Najnoviji niz atentata najsmrtonosniji je od 14. januara, kad su u samoubilačkom napadu na šiitske hodočasnike kod Basre ubijene najmanje 53 osobe
0 komentar(a)
Irak bomba, Foto: Reuters
Irak bomba, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2012. 16:12h

U nizu bombaških napada u Bagdadu i drugim iračkim gradovima ubijeno je najmanje 60 ljudi, a na desetine ih je ranjeno, izjavili su zvaničnici.

Meta napada su uglavnom bile snage bezbjednosti, ali i civili, saopštila je policija, a prenijela agencija AFP.

Napadnute su vladine zgrade i restorani, pretežno u šiitskim četvrtima Bagdada, a jedna eksplozija se dogodila u neposrednoj blizini osnovne škole u gradu Musajib.

"Ovo što se danas dogodilo nisu samo napadi na sigurnost, već i ogroman bezbjedonosni propust i propast", rekao je Ahmed el-Tamimi, službenik ministarstva obrazovanja, čija se kancelarija nalazi u blizini restorana koji se našao na meti napadača.

Napadi su izvedeni uz pomoć bombi sakrivenih uz ivicu ulice, autobombi, ili su ih izvele naoružane osobe.

AFP navodi da su pogodili najmanje pet različitih zona glavnog grada i nekoliko gradova u pokrajinama Salahedin i Dijala.

Najnoviji niz atentata najsmrtonosniji je od 14. januara, kad su u samoubilačkom napadu na šiitske hodočasnike kod Basre ubijene najmanje 53 osobe.

Napadi na pretežno šiitske mete učestali su otkako se vlada šiitskog premijera Nurija el-Malikija okrenula protiv istaknutih pripadnika sunitskog političkog bloka Irakija, koji optužuje Malikija da hoće da marginalizira sunitsku manjinu i učvrsti svoju vlast.

Bonus video: