Erekat: Zloglasni, neprijateljski čin, SAD se stavile na stranu okupatorske sile Izraela

"Takođe, Gvatemala i Paragvaj su izabrali da budu na pogrešnoj strani istorije kršeći sopstvene obaveze koje proističu iz Povelje UN-a"
0 komentar(a)
Saeb Erekat, Foto: Reuters
Saeb Erekat, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2018. 16:36h

Glavni palestinski pregovarač s Izraelom Saeb Erekat rekao je danas da se palestinska Nakba (katastrofa) nije završila 1948. godine, saopšteno je iz ambasade Palestine u Crnoj Gori.

"Dok palestinski narod nastavlja da izdržava 70 godina neprekidne Nakbe, etničkog čišćenja i egzila, kao i više od 50 godina okupacije, američka administracija je izabrala da to proslavi premještanjem svoje Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim u predvečerje 15. maja, kada Palestinci obilježavaju 70 godina Nakbe. Ovaj zloglasni, neprijateljski čin protiv međunanrodnog prava i protiv naroda Palestine stavlja SAD na stranu okupatorske sile Izraela, koji nastavlja da ugnjetava palestinski narod i da kolonizuje njihovu zemlju na putu ka uništavanju svake mogućnosti za postizanje pravednog, sveobuhvatnog i trajnog mira", istakao je Erekat.

On je dodao da kao što su prethodno to učinili sa UNESCO i povlačenjem iz Pariskog klimatskog sporazuma, administracija američkog predsjednika Donalda Trampa nastavlja da promoviše međunarodnu anarhiju podržavajući Izrael i njegovo blatantno i sistematsko kršenje legitimnih međunarodnih rezolucija.

"Takođe, Gvatemala i Paragvaj su izabrali da budu na pogrešnoj strani istorije kršeći sopstvene obaveze koje proističu iz Povelje UN-a. Rezolucija 478 Savjeta bezbjednosti UN-a kaže da države ne bi smjele imati svoje ambasade u Izraelu u Jerusalimu. Uprkos tome, jedan broj država je odlučio da se priključi SAD-u i Izraelu na jučerašnjem prijemu slaveći kršenje ove rezolucije od strane Trampove administracije. Te zemlje ne samo da su prekršile sopstvene obaveze da ne preduzimaju akcije koje bi se mogle protumačiti kao podržavanje činjenja nezakonitih djela, već su takođe i uvrijedile našu naciju dok više od 12 miliona Palestinaca širom svijeta obilježava Nakbu u žalosti", kazao je Erekat.

Po njegovim riječi,a priznavajući Jerusalim kao glavni grad Izraela i premještajući svoju ambasadu u Jerusalim, američka administracija ohrabruje izraelsku okupaciju i njihovu izgradnju kolonijalnih naselja, kao i neprekidna kršenja nacionalnih i ljudskih prava naroda Palestine.

"Stoga, međunarodna zajednica ima obavezu da odmah preduzme korake kako bi se očuvale univerzalne vrijednosti slobode, dostojanstva i bezbjednosti za sve. Dok smo u žalosti zbog 70 godina Nakbe, ostajemo posvećeni viziji mira koju je predstavio predsjednik Abas Savjetu bezbjednosti UN-a, a koja uključuje naša međunarodno priznata prava, uključujući i pravo povratka za palestinske izbjeglice u skladu sa Rezolucijom 194 Generalne skupštine UN-a, kao i samoopredjeljenje putem Države Palestine, slobodne i nezavisne, sa granicama iz 1967. godine i Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom", zaključio je Erekat.

Dani palestinskog filma u znak obilježavanja Nakbe

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori, u saradnji sa KIC-om Budo Tomović, organizuje Dane palestinskog filma u Podgorici 14, 15. i 16. maja.

Otvaranje će biti upriličeno u ponedjeljak, i sva tri dana će sa početkom u 19 časova biti prikazan po jedan dokumentarni film.

"Ovaj kulturni događaj je namijenjen obilježavanju 70 godina Nakbe (katastrofa), kada su 15. maja 1948. godine, paralelno sa proglašenjem svoje države, izraelske vojne grupacije protjerale oko 750.000 Palestinaca iz svojih domova, od ukupne populacije od 1,2 miliona u tom trenutku. Više od 500 gradova i naselja je etnički očišćeno, i vise od 15.000 Palestinaca ubijeno. Danas u svijetu živi skoro sedam miliona palestinskih izbjeglica kojima se silom uskraćuje pravo povratka na svoju zemlju, iako je ono zagarantovano rezolucijom 194 UN-a", saopšteno je iz ambasade Palestine.

U saopštenju se dodaje da nakba i dalje traje, kao i da Palestinci i dalje žive pod vojnom okupacijom strane sile i uskraćena su im najosnovnija ljudska prava.

"Iako je skoro nezamislivo da u 21. vijeku može postojati toliki nivo kršenja ljudskih prava i međunarodnih zakona, kao i da sve to traje već decenijama, i dalje veliki broj ljudi nema pravu sliku o realnosti u Palestini i svakodnevnom životu Palestinaca. Ovi dokumentarni filmovi su sjajna prilika za sve zainteresovane kao i za sve ljude koji u sebi nose osjećaj pravde i važnosti ljudskih prava svuda u svijetu, da zavire malo dublje u svijet Palestine i palestinskog naroda i bolje shvate patnju koja predugo traje, kao i snagu i nadu palestinskog naroda koji sve to trpi, živjeći za dan kada će sloboda, dostojanstvo i nezavisnost najzad biti ostvareni", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: