Sirija: Alaviti se bore do kraja, jer im prijeti istrebljenje

Alaviti, koji čine oko 12 odsto sirijskog stanvništva, dugo su bili siromašni građani nižeg reda
136 pregleda 0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.02.2012. 13:30h

Muslimanska šiitska manjinska zajednica alavita, vjekovima ponižavana, boriće se do posljednjeg da bi sačuvala vlast u Siriji, suočena sa većinskim sunitima koji njene članove smatraju uzurpatorima, smatraju stručnjaci.

Čak i ako režim Bašara al-Asada, koji i sam pripada toj zajednici, bude poražen, alaviti bi mogli da pokušaju da stvore neku autonomnu oblast u planinama i na sjeverozapadnoj obali, ili da biraju između izgnanstva i smrti, ocjenjuju poznavaoci prilika u Siriji.

"Alaviti strahuju od odmazde sunita", tvrdi Fabris Balanš, direktor francuskog istraživačkog i naučnog centra o Mediteranu i Bliskom istoku iz Liona.

"Nalazimo se na prekretnici: režim mora da slomi opoziciju, inače će i sam pasti", smatra Balanš.

Tokom desetak mjeseci koliko traje pobuna, u Siriji je prema podacima nevladinih organizacija poginulo oko 6.000 ljudi, a između sunita i alavita je produbljen razdor.

"Kako bi spasili sopstvenu kožu, elitne vojne jedinice sastavljene od alavita ili one koje su pod njihovom komandom, boriće se do kraja", kako bi kasnije izbjegli osvetu sunita, ocjenjuje Balanš.

Profesor Tomas Pijere sa univerziteta u Edinburgu smatra da "u slučaju svrgavanja Asada postoji opasnost od potpunog uništenja alavitske zajednice", kao odgovor na brutalnost koju sada iskazuje sirijski režim.

Alaviti, koji čine oko 12 odsto sirijskog stanvništva, dugo su bili siromašni građani nižeg reda. Pod otomanskom vlašću jedini alaviti koji su mogli da žive u gradu bili su sluge po kućama.

Sirija je multietnička i multikonfesionalna država u kojoj su suniti većinsko stanovništvo, ali vlast drže alaviti.

Oni za sebe govore da su muslimani šiiti, ali većina sunita smatra da uopšte nisu muslimani.

Alaviti vjeruju u reinkarnaciju, obično nemaju džamije, ne poštuju post, a njihove žene ne pokrivaju se muslimanskim maramama. Pripadnici ove zajednice slave muslimanske ali i hrišćanske praznike.

Bonus video: