Kina: Vojna intervencija u Siriji proširila bi nemire na čitav Bliski istok

"Poziv na dijalog uveliko se ignoriše u zapadnjačkim medijima, što ostavlja utisak da među opozicionim frakcijama postoji konsenzus oko vojne intervencije", piše Đinhua
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 09:48h

Još uvijek ima nade da se sirijska kriza može riješiti mirnim putem, pregovorima, a bilo kakva vojna intervencija proširila bi nemire na čitav Bliski istok, objavila kineska agencija Đinhua, dan nakon što je kineski izaslanik posjetio Siriju.

"Kina, kao i mnoge druge zemlje, vjeruje da i dalje postoji nada da se kriza u Siriji može rješiti dijalogom između vlade i opozicije, suprotno mišljenju nekih zapadnih zemalja da ističe vrijeme za pregovore", piše Đinhua u komentaru na engleskom jeziku. Takav komentar agencije Đinhua može da se smatra i odrazom stava kineske vlade, napominje Rojters.

"Među sirijskim opozicionim grupama ima i onih koje su izrazile spremnost na dijalog sa vladom Bašara al Asada i koje su upozorile one ne treba tražiti intervenciju Zapada", dodaje se.

"Međutim, njihov poziv na unutarsirijski dijalog uveliko se ignoriše, namjerno ili ne, u zapadnjačkim medijima, što ostavlja pogrešan utisak da među različitim opozicionim frakcijama postoji konsenzus oko potrebe strane vojne intervencije", piše Đinhua.

"U opoziciji ima i onih grupa koje su izrazile spremnost na dijalog sa Asadom i koje smatraju da ne treba tražiti intervenciju Zapada", piše Đinhua

Napominjemo, Kina i Rusija su razljutile zapadne i arapske zemlje ovoga mjeseca blokirajući rezoluciju koja je pozivala na Asadov odstup s vlasti.

Kina je stoga poslala zamjenika ministra vanjskih poslova Žai Đuna u Damask: on se u subotu sastao sa Asadom i podržao njegov plan o održavanju referenduma o višestranačkim izborima.

Asad je najavio da će se 26. februara održati referendum o novom ustavu koji će omogućiti višestranačke izbore. Zapad i sirijska opozicija referendum su odbacile kao pokušaj prevare.

Galerija

Bonus video: