Kroz Suecki kanal

Iranski ratni brodovi ušli u Sredozemno more

Sajari nije naveo detalje o broju brodova koji učestvuju u današnjoj operaciji, čiji je cilj, "poruka mira i prijateljstva zemljama u regionu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 11:33h

Iranski ratni brodovi ušli su u Sredozemno more, pošto su prošli kroz Suecki kanal, saopštio je glavni komandant iranske mornarice, admiral Abibolah Sajari, a prenijela državna novinska agencija Irna.

Sajari nije naveo detalje o broju brodova koji učestvuju u današnjoj operaciji, čiji je cilj, kako je rekao, "poruka mira i prijateljstva zemljama u regionu", ali i "da se pokaže moć Islamske republike Iran".

Današnja operacija je druga te vrste za posljednjih godinu dana. Takvu akciju je Iran, prvi put od 1979. preduzeo u februaru 2011. što je izazvalo oštre reakcije Izraela i SAD.

Tokom akcije u februaru 2011. dva iranska broda su došla do Sirije i zaustasvila se kod luke Latakija, poslije čega su se vratili u Crveno more i u Iran.

To je izazvalo oštre reakcije Izraela, koji je akciju Irana nazvao "provokacijom", i svoju mornaricu stavio u stanje pripravnosti.

Vašington je tada poslao upozorenje iranskim brodovima i od njihove mornarice zatražio da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom, i da ne preduzima nijednu akciju koja bi mogla da ugrozi bezbjednost.

Današnja akcija dešava se u trenutku veoma jakih tenzija između Irana i Izraela, pojačanih kontraverznim iranskim nuklearnim programom, i nedavnim antiizrealskiom atentaima u Indiji i Tajlandu, za šta izraelske vlasti optužuju Teheran.

Preporučujemo za Vas